Publicerad 18 april 2019 - 19:27

Länsstyrelsen i Örebro län väljer att inte delta i ett möte om varg, där också den för vargjakt misstänkte 69-årige företagsledaren kommer att delta. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen vill inte möta företagsledaren

I maj kommer den 69-årige företagsledaren som misstänks för jaktbrott i Västmanland att föreläsa i Askersund.
Föredraget kallar han ”Statskuppen” och det handlar om hur tjänstemän i det offentliga tagit över allt mer makt från folk på landsbygden. Nu har länsstyrelsen valt att inte delta vid arrangemanget, som man liknar vid ett partimöte.

Från början skulle även länsstyrelsen i Örebro län delta men har senare valt att hoppa av.
Enligt landshövding Maria Larsson har länsstyrelsen dragit sig ur då man fått veta att det skulle bli ett ”partimöte”.

Det var i samband med förhandlingarna om det nya styret i Askersunds kommun efter valet i höstas som Landsbygdspartiet oberoende, som gick kraftigt framåt i valet, ställde som ett krav för att stödja L, KD och M, att kommunen skulle arrangera informationsmöten om varg.

 

Viktigt möte om varg

Bakgrunden var att de vargar som Naturvårdsverket satte ut i Tiveden för några år sedan i somras grävde sig under rovdjursstängslet till en fårhage och dödade 28 får.

Att varg kunde gräva sig under elstängsel var ett okänt beteende och därför krävde Landsbygdspartiet oberoende att djurägare och andra intresserade skulle får mer information om vargen.

L, KD, och M sa ja till kravet, vilket blev en del av det politiska regimskiftet i Askersund.

Den 20 maj skulle mötet hållas och Sjöängens stora sal med plats för 500 åhörare var bokad.

 

Lämnade återbud

Den 69-årige företagsledaren skulle hålla sitt föredrag om rovdjurs- och landsbygdspolitik och länsstyrelsen skulle berätta om sin verksamhet när det gäller rovdjursfrågor.

Men då hoppade länsstyrelsen av.

– Det blir inte av i vår. Kommunen har ställt in det. I stället blir det någon form av landsbygdsdagar senare i höst där vi ska vara med. Det säger Mona Hans Ers, ansvarig för länsstyrelsens viltavdelning.

Men när Svensk Jakt kontaktar kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M), blir det annat besked.

– Mötet är inte inställt, men vi har lagt om programmet då det var svårt att väva in företagsledaren. Han har ju sin grej där han berättar om hur det är att sitta häktad misstänkt för jaktbrott. Det var svårt att kombinera med länsstyrelsen, berättar hon.

– I stället kommer vi att ha ett separat event i höst där länsstyrelsen ska delta. Rovdjursfrågan är ju oerhört viktig för människor som bor på landsbygden, säger hon.

 

Annan uppfattning

Ulla-Carin Grafström.

Ulla-Carin Grafström representerar Landsbygdspartiet oberoende i kommunstyrelsen och hon är kritisk till att länsstyrelsen hoppat av mötet i maj.

– Jag vet att landshövdingen Maria Larsson kontaktat kommunen för att hon inte ville att företagsledaren skulle berätta om hur det gick till när han greps och häktades för något han säger att han aldrig gjort, säger hon.

När Svensk Jakt sökt Maria Larsson för att fråga om turerna kring mötet i Askersund har hon inte varit anträffbar utan har genom sin sekreterare begärt att få frågorna via mejl.

 

Frågor till landshövdingen

Svensk Jakts frågor gäller om Maria Larsson haft några synpunkter på det ursprungliga arrangemanget med både företagsledaren och personal från länsstyrelsen som deltagare vid mötet, och om så var fallet, varför?

Nästa fråga gäller om hon som landshövding på något sätt agerat för att länsstyrelsens personal inte skulle medverka vid mötet den 20 maj?

Maria Larsson, landshövding i Örebro län.

I sitt mejlsvar bekräftar Maria Larsson att länsstyrelsen fått en förfrågan om att delta vid ett möte som Askersunds kommun skulle arrangera.

”Vid kontakt med kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker lovade vi medverkan, men då fick vi veta att det mötet skulle bli ett partimöte och att kommunen i stället skulle arrangera ett möte kring landsbygds- och viltfrågor till hösten och där efterfrågades vår medverkan.

Detta har vi lovat att försöka även om vi ännu inte fått något datum.”

Vidare skriver Maria Larsson i mejlsvaret till Svensk Jakt:

”Det är inte vår uppgift att påverka vare sig gäster eller program. Däremot är vi alltid angelägna att få presentera hur vårt uppdrag ser ut och hur vi arbetar med det.”

 

Påverkade beslutet

– Men det där stämmer ju inte, säger Ulla-Carin Grafström.

– Från början var det meningen att kommunen skulle stå som arrangör och att länsstyrelsen skulle medverka. Men efter att landshövdingen hört av sig till kommunen ändrades allting. Länsstyrelsen backade ur och i stället för kommunen är det nu Moderaterna och vi i Landsbygdspartiet oberoende som står som arrangörer, berättar Ulla-Carin Grafström.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram