Det är ingen bra idé att fälla stora andelar handjur eftersom det alltid är brist på dem, skriver debattören. Foto: Martin Källberg, Matthias Meyer

Debatt: ”Förbättringsförslag till Jägareförbundet, kretsar och länsföreningar”

Med öppenhet kommer engagemanget som bidrar till utvecklingen. Med slutenhet kommer passivitet och avhopp. I stadgar för krets, länsförening och förbund är medlemmarna och viltet huvudsaker.

Medlemmarna är Svenska Jägareförbundets kunder och kunden har alltid rätt. Avtalet utgörs av stadgarna och avtal ska hållas. Stadgarna gäller, för alla, alltid.

Som leverantör kommer Jägareförbundet att tjäna på att kommunicera bättre med kunderna.

Jakt är en del av viltvården och utgör en skyldighet gentemot viltet. Vill man ha kött, skottillfällen eller annat är det förstås helt okej, men det får inte ske på viltets bekostnad.

 

Viltet

Med älgförvaltningen följde lärdomar om vilka faktorer som är viktiga. Samma faktorer är viktiga för allt hjortvilt. Men där tog det stopp.

Andelen vägda avkommor är 31 procent älg, 6 procent kron, 0,8 procent dov och 0,2 procent rådjur. Andelen åldersbestämda vuxna är 13 procent älg, 1,2 procent kron, 0,2 procent dov och 0,1procent rådjur.

Det är för lite data för att se hur viltet har det. Här finns klara utmaningar för att förbättra kunskapen om stammarnas status.

 

För få handjur

Bland avkommor fälls för liten andel. Bland handjur fälls för stor andel.

För älg, kron och rådjur rekommenderas 40 procent handjur i vinterstam. Men det fälls 52 procent älgtjur, 43 procent kronhjort och 66 procent råbock. För dov rekommenderas en hjortandel på cirka 30 procent men det fälls 47 procent hjort.

Det finns ingen mark med för mycket handjur. Det är ingen bra idé att fälla stora andelar handjur eftersom det alltid är brist på dem.

 

Sätt procentmål

  • Dela ut en viltvåg till varje jaktlag. Det är kostnadseffektivare än kameror för rovdjursinventering.
  • Sätt procentmål för andel vuxna som ska åldersbestämmas.
  • Ta fram en enkel variant av Älgfrode där ett jaktlag kan uppskatta, åtminstone schablonmässigt, vad som kan vara lämpligt att fälla per år av respektive art.
  • Verka för att Jägarskolan ska få ett kapitel om viltförvaltning.
  • Nyttja älgförvaltningsgrupperna för bättre flerartsförvaltning.

 

Stämmor och ansvar

Ansvar för verksamhet har styrelser, inte enskilda personer, befattningshavare eller ombud.

  • Styrelser ska årligen värdera hur man har lyckats tillvarata medlemmarnas intressen och hur man förbättrat viltstammarnas livskraft och jämvikt. Allt annan är snömos.
  • Inför förbundsstämman ska kretsarnas ståndpunkter om bland annat motioner och personval inhämtas, så att länsföreningens ombud kan tillvarata sina egna medlemmars intressen.
  • Före förbundsstämma ska ombudens mandat tydliggöras. De är där på sina medlemmars uppdrag. För oförutsedda ärenden ges riktlinjer.
  • Vid alla årsstämmor ska ombud, när deras mandat är otydliga, begära ajournering för att rådgöra med sin styrelse.

 

Medlemmarna

  • Bli mera medlemsfokuserad. Medlemmarnas intressen behöver tillvaratas tydligare. Att älgstammen har halverats sedan 2012 år har inte legat i jägarnas intresse. Att visa sin kompetens att förvalta vilt ligger däremot i jägarnas intresse.
  • Bli mera transparent genom offentlighetsprincipen. Kommunicera mera med medlemmarna genom att publicera stadgar, årsstämmoprotokoll, styrelseprotokoll, verksamhetsberättelse, bokslut, revisionsberättelse, motioner, verksamhetsplan, remissvar och utredningar. Med mera!

Medlemmarna – både nuvarande och blivande – behöver en chans att få veta vad som sker.

 

Vinst för alla

Av dessa punkter är en del lätta att fixa medan andra är mer komplicerade. Vissa kanske redan på gång. Men både medlemmarna och viltet tjänar på att något blir gjort i den här riktningen.

 

C G Pereswetoff-Morath

Linköping

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.