Debattörerna vill stärka naturbruksgymnasierna och arbeta för att fler elever ska söka sig till utbildningar inom naturturism. Bilden är från en utbildningsjakt för naturbrukselever i Osby. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Fler ungdomar ska välja naturbruk”

Landsbygdens gröna näringar behöver stärkas och naturbruksgymnasierna är en del av detta. Naturturismen är en bransch som växer och som är viktig för hela Sverige. För att besöksnäringen ska kunna fortsätta utvecklas behöver vi ha utbildningar som möter behoven av kompetens på rätt sätt.

Även om vi inte är överens om allt, välkomnar vi att det tycks finnas samsyn med de borgerliga partierna om vikten av att säkra kompetensförsörjningen inom naturturism.

Sedan dag ett har regeringen prioriterat att höja statusen på yrkesprogrammen och naturbruksgymnasierna, en viktig del för att företagare i hela Sverige ska kunna hitta skickliga medarbetare med rätt kunskaper.

 

Bred bas

Yrkesprogrammen behöver stärkas och utvecklas. Fler elever ska vilja söka ett yrkesprogram och utbildningarna behöver i ännu högre utsträckning kopplas till arbetslivet och arbetsmarknadens behov.

Alla gymnasieutbildningar ska också ha sin utgångspunkt i en bred och gemensam kunskapsbas som ger behörighet till högskolan.

Med en sådan förändring kan varje elev känna sig trygg i att deras kunskaper efterfrågas på den framtida arbetsmarknaden och att de kan uppdatera sina kunskaper livet igenom.

Elever från naturbruksgymnasier ska vara eftertraktade såväl på arbetsmarknaden som vid våra lärosäten.

 

Bra med översyn

Naturturismen utvecklas kontinuerligt, därför är det också bra att en översyn har gjorts angående Naturbruksgymnasiernas inriktningar, för att säkerställa att samtliga inriktningar på Naturbruksgymnasierna får den yrkeskaraktär som examensmålen avser.

En annan utgångspunkt är att de huvudmän som tillhandahåller vissa naturbruksutbildningar inte ska överkompenseras för sina kostnader – resursfördelningen ska vara rättvis. Skolverket föreslår att inte införa en ny sjätte naturturisminriktning, en sådan inriktning finns med andra ord inte i dag.

 

Tar oro på allvar

Vi vet att de redovisningar som gjorts av Skolverket har skapat oro inom branschen, hos naturbruksskolorna och bland eleverna. Denna oro tar vi på stort allvar.

Den gymnasieutredning som nyligen presenterades föreslår en rad förslag för att stärka yrkesprogrammen. Utredningens slutsatser är viktiga i ett fortsatt arbete med att se till att gymnasieskolan utbildar för framtidens kompetensförsörjningsbehov.

I det arbetet ska vi givetvis arbeta för att naturbruksgymnasiernas koppling till arbetsmarknaden fortsatt stärks.

Tiden för ryckighet är över, därför vill vi vara tydliga i vårt besked om att alla eventuella förändringar av gymnasieskolan ska ske på ett samlat sätt utifrån ett helhetsperspektiv.

 

Betona nyttan

Vi vill tillsammans med branschen fortsätta arbetet med att skapa en gymnasieskola för alla, höja attraktiviteten för yrkesprogrammen och naturbruksgymnasierna och få fler elever att välja dessa utbildningar.

Vi kommer i det fortsatta arbetet med gymnasieutredningens betänkande att betona den stora nytta för Sverige som naturturismen ger och hur vi på bästa möjliga sätt ser till att denna gröna bransch kan växa i hela landet.

Lena Hallengren, ordförande riksdagens utbildningsutskott (S)

Elisabet Knutsson, ledamot i riksdagens utbildningsutskott (MP)

Caroline Helmersson Olsson, ledamot i riksdagens utbildningsutskott (S)

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.