fredag 29 mars

Opinion

Vilken funktion fyller EU pass om ingen kontrollerar vid gränspassagerna skriver debattören. Foto: Privat

Debatt: ”EU-pass – men till vilken nytta?

Kontrollen av hundar som förs in i Sverige tycks vara obefintlig. Gränspersonal och transportföretag har inget intresse av att kontrollera att alla papper vad gäller hundens vaccinationer och id är iordning.

”När du ska resa utomlands med din hund måste du se till att hunden uppfyller kraven vad gäller vaccinationer, id-märkning etcetera. för det land du ska åka till. Och du måste också ta reda på vad som krävs för att sedan få föra in hunden i Sverige igen – du vill ju inte ha trassel vid gränsen!”

Informationen ovan hittar den som tänker åka utomlands på bland annat Svenska Kennelklubbens hemsida.

Verkligheten tycks dock var en helt annan.

 

Ingen efterfrågan

Varken vid resa med hundar till eller från Åland via Eckerö eller till Danmark via Helsingborg till Helsingör eller från Danmark över Fredrikshamn till Göteborg efterfrågas EU-pass.

Och det är faktiskt värre än så. Det finns över huvud taget inte intresse från något lands gränsfunktionärer eller transportföretags representanter av att ens titta på EU-pass när man påtalar att man medför hundar och har alla papper i ordning.

 

Vad vet Jordbruksverket?

Den enda eventuella flaskhalsen när det gäller åter-eller införsel av hundar är det gränssättande antal hundar som färjeföretagen tillåter i respektive färjas hundsalong.

Något man upplyses om först när man ska lösa biljett och då i värsta fall redan befinner sig i kön för att köra ombord. Föga upplysning om detta finns om man väljer att boka biljett på nätet.

Om Jordbruksverket verkligen är varse om hur illa ställt det är med den svenska gränskontrollen avseende införseln av hundar till vårt land kan man givetvis spekulera om, men att den i realiteten inte fungerar är omtvistligt.

 

Torsten Nilsson

Jägareförbundet Uppsala län

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.