torsdag 13 juni

Opinion

”Denna unionsbildning har i allt mer rasande fart kommit att bli en egenmakt som omfattar en majoritet av Europas länder.” Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”En tydlig förändring av EU:s syn på jakten”

Jag har varit medlem i Moderaterna i mer än 30 år och i Svenska Jägareförbundet i mer än 60. Ända sedan EG-EU startade har jag varit övertygad anhängare av det europeiska samarbetet i den form det då presenterades. Men de senaste tio åren har inneburit en tydlig förändring av EU:s sätt att jobba.

Debattartikeln Swexit – ja tack! på Svenskjakt.se fick mig att fundera på hur diskussionerna gick inför folkomröstningen om EU-medlemskapet som hölls 1994.

Jag kommer mycket väl ihåg då dåvarande europaministern Ulf Dinkelspiel (M) med stor tydlighet slog fast att den svenska jakten inte ska omfattas av EU:s regelverk. Det gällde inte bara de närmaste veckorna, utan ”för all framtid”. Men frågor om hur svensk jakt ska bedrivas har kommit att avgöras också av EU.

 

Inte fler krig

Man kan ju fråga sig vad EU kommit ifrån. Jo, det är en fortsättning på den Europeiska kol-och stålunionen, som bildades efter att andra världskriget avslutats. Frankrike och Tyskland enades då om att aldrig mer starta krig mot varandra.

Denna unionsbildning har i allt mer rasande fart kommit att bli en egenmakt som omfattar en majoritet av Europas länder.

 

Miljörörelsen

Unionen har med tiden blivit en arena för olika intressegrupper, till exempel den svenska miljörörelsen, där man personligen kan påverka ledamöter med sina egna idéer.

I och för sig har det tagit rätt många år för påverkansorganisationer att nå så långt. Men, som vanligt, trägen vinner.

 

Politiserad jakt

Det jag hoppas är att jägarna väger in sitt jägarintresse när man väljer parti att rösta på.

Jakten har utan tvekan blivit en högst politisk fråga där det går en tydlig skiljelinje mellan de borgerliga och hela vänstern.

 

Leblom

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.