torsdag 29 februari

Opinion

”Alldeles oavsett hur jag funderar, så har det sedan 1996 varit förbjudet att använda blyammunition i och över våtmark och så vitt jag vet fungerar det rätt bra.” Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”En blytung ickefråga”

Det råder delade meningar om blyets vara eller icke vara i ammunition, men för mig blir det en ickefråga, en fråga som det läggs ner alldeles för mycket energi på, samt ur min skjutvinkel, fel skjutriktning.

Alldeles oavsett hur jag funderar, så måste det väl vara en fördel att få bort så mycket bly som möjligt, som indirekt påverkar vår egen hälsa, men även indirekt på de djur som riskerar få i sig kontaminerat ”avfall”.

Alldeles oavsett hur jag funderar, så måste det vara bättre att vara för, och i någon mening framtvinga, lösningar som kanske inte helt utesluter men i vart fall drastiskt minskar oönskad hälsopåverkan.

 

Skjuter på träd

Alldeles oavsett hur jag funderar, kan jag inte förstå hur stål från hagelvapen skulle ställa till det för industrin som upparbetar och förädlar timmer eller annan råvara från skog. Går vi omkring och skjuter på och i träd så mycket att det skulle vara ett problem, så finns det nog fog för andra funderingar.

Alldeles oavsett hur jag funderar, kan inte en kaliber och dess tillkortakommande vara ett stort problem, ingen regel utan undantag och det borde vara möjligt i ett ärende av denna kaliber, det handlar om att träffa rätt (undantag Joule V/100).

Alldeles oavsett hur jag funderar, så är det trots allt viktigare att jag kan utföra min jakt, inte att jag måste utföra det med ett vapen tillverkat tidigt under det förra seklet, det finns viktigare saker.

 

Fungerar rätt bra

Alldeles oavsett hur jag funderar, så har det sedan 1996 varit förbjudet att använda blyammunition i och över våtmark och så vitt jag vet fungerar det rätt bra.

Alldeles oavsett hur jag funderar, kan man inte räkna bort 20.000 ton bly från ammunition samt föra argument för bly, bara för det finns i naturen under andra omständigheter, eller bara för att det finns andra blyutsläpp med än mer påverkan.

Att sikta rätt är stort, att träffa rätt är större.

 

Lars Petersson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget