
Flytta premiären för vårbocksjakten till 15 maj då det börja spira lite mer i markerna och bockarna är svårare att komma åt, föreslår insändarskribenten. Foto: Jan Henricson
1 maj står det bilar parkerade vid snart sagt varje infart till inägor som ligger i utkanten av bebyggelsen. Rådjuren är då ute och äter av de första gröna strån som börjar spira efter en lång vinter.
Tyvärr tar jägarna inte tillfället i akt att skjuta små bockar, utan skjuter rakt av det man kommer över. Detta medför att när de största platsbockarna blir skjutna är det fritt fram för småbockarna att betäcka sina mödrar och systrar under brunsten.
Tror inte någon skulle tänka sig att förvalta älgstammen på samma sätt.
Senarelägg jaktstart
Nästa stora utmaning för rådjuren är veckan mellan jul och nyår. Då tar en del “jägare” ledigt och passar vid stigarna som rådjuren trampat upp mellan utfodringsplatserna. En del bor så lämpligt till att de kan passa från köksfönstret!
Mitt förslag är att om vi ska ha vårjakt på råbock ska jaktstarten flyttas till 15 maj. Då har det börjat spira lite mer i markerna och löven börjar spricka fram. Då skulle det bli sportsligare jakt, rådjuren skulle inte exponera sig lika tydligt.
För mycket om varg
Höstjakten bör avslutas 30 november här i norra Sverige. Att jaga rådjur i meterdjup snö kallar jag inte sportsligt.
Slutligen, ett känsligt ämne, vargen. Jag kan inte förstå hur våra cirka 400 vargar kan väcka sådana känslor, vi är cirka nio miljoner människor i Sverige! Istället för att underblåsa varghatet i Svensk Jakt borde ni skriva mer om hur människans aktiviteter med det moderna jord- och skogsbruket påverkar viltstammarna och faunan.
Rådjursjägare med förnuft
Västerbotten