söndag 23 juni

Opinion

Jag har i många år hävdat att det inte finns en bonde som går ut i ladugården och slaktar sina avelsdjur, men det strävar många jägare efter, skriver debattören.. Foto: Roland Svensson

Debatt: ”Att jägarna fäller vuxna älgar är anmärkningsvärt”

Trots att jägarna hävdar att de vet viltets bästa, fortsätter de att fälla vuxna älgar. Det är anmärkningsvärt, då vi behöver fler vuxna djur för att kunna fortsätta jaga.

Jag bor i vargrevir, är fårägare och skogsägare. Jag har när älgskötselområdet haft möten under ett par år hävdat att vuxenavskjutningen måste upphöra, utan att få något gehör.

Nu faller avskjutningen snabbt. Då börjar man jaga rådjuren och annat klövvilt oftare och hårdare. Allt för att fylla sin egen frys eller kunna betala arrendet.

Ger intäkter

Bolagsskogarna tänker bara på sin ekonomi, och det är inget konstigt med det.

Men att inte mindre markägare och jägare tänker längre är anmärkningsvärt. Både kött och arrendeintäkter ger fastigheterna intäkter på sikt.

Att jägarna fortsätter skjuta vuxna individer, när vi behöver fler vuxna för att kunna fortsätta jaga är ännu mer anmärkningsvärt. Vargen och lodjuren kommer vi inte få skjuta bort eftersom Sverige ingått i EU och skrivit under ett antal konventioner.

Slaktar inte avelsdjur

Jag har i många år hävdat att det inte finns en bonde som går ut i ladugården och slaktar sina avelsdjur, men det strävar många jägare efter. Vuxna djur ska fällas.

Som fårägare ser jag hellre att predatorerna tar vilt än mina får. Jag vill ha ett öppet landskap, som i sin tur gynnar viltstammarna.

Annat vilt

Om man som jägare tänker efter så skulle 80 procent vara älgkalv i en älgstam i balans.

Uppenbarligen tycker jägarna, liksom bolagen, att älgstammen är för stor och fortsätter skjuta djur som ska stå för reproduktionen. När stammen är nedskjuten fortsätter man med de andra klövvilten, kan man förmoda.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.