När Sveriges television rapporterar om älgens tillbakagång sägs det bero på klimatet. Inte ett ord om ett för högt jaktligt uttag eller en överstor vargstams predation, konstaterar debattören. Foto: Ingemar Pettersson

Debatt: ”Allt beror på klimatet – till och med älgens tillbakagång”

I Sveriges televisions nyhetsprogram Rapport fick vi för några kvällar sedan veta att älgstammens minskar dramatiskt i hela Sverige på grund av – kan ni tänka er – varmt väder och torka. Inte ett ord om en alldeles för hög avskjutning eller att vargen i vissa områden tar så mycket älg att stammen inte längre är jaktbar.

Det finns inget som inte kan utnyttjas av klimatreligionens apostlar i våra nyhetsmedia, för att visa skadorna av den ständigt pågående klimatförändringen. 

Statstelevisionens nyhetskanal Rapport kan till exempel inte visas, utan att varje gång innehålla ett mer eller mindre skruvat avsnitt, som hamrar in propagandan om att klimatförändringen leder till en snart kommande katastrof.

Nya höjder nåddes

Fredagen den 14 juli var givetvis inget undantag från denna hjärntvätt av tittarna, även om den nådde nya höjder. I Rapport fick vi veta, att älgstammens numerär nu minskar dramatiskt i hela Sverige, på grund av – kan ni tänka er – varmt väder och torka. Den intervjuade experten, vilthandläggaren Ingemar Sjöberg från Länsstyrelsen i Jönköping, berättade bland annat följande: 

Vid en dygnsmedeltemperatur över plus 14 grader mådde älgarna så dåligt, att deras utveckling påverkades allvarligt. Älgkon kunde då inte, när denna värme kombinerades med torka, ge kalvarna tillräckligt med mjölk. Detta gjorde att kalvarnas vikter minskade och älgstammens utveckling stördes.

Något man enligt programinslaget kunnat konstatera även efter den ovanligt varma och torra sommaren 2018. Nu fanns det en risk för samma utveckling i år.

Många älgar skjuts

Björn Törnvall. Foto: Jan Henricson

I inslaget nämndes inte med ett ord att älgstammens negativa utveckling huvudsakligen beror på en för stor avskjutning. Det nya systemet för älgförvaltning, med den av skogsbolagen så hett önskade avlysningsjakten, är en av huvudorsakerna till den nu uppenbara minskningen. 

Bolagens önskan att skjuta flera älgar än tidigare, förklaras av hur mycket de säger sig kunna tåla av skador på tallplantor genom älgens betning. Avskjutningen är i dag baserad på beslut i älgförvaltningsområden, där målet är just en stark minskning av älgstammen.

I vargskugga

Tillsammans med andra orsaker, som till exempel ej återbetalningsbara fällavgifter för fällda älgar, som betalats till skogsbolagen i förväg, innan någon älg ens har fällts och skarpa krav på jaktlagen att skjuta mer älg, för att få fortsätta arrendera jakten av bolagen, skapas för höga krav på avskjutning av älgen.  

En annan huvudorsak är den starkt ökande vargstammen, vars favoritföda är älg. Den har lagt stora skogsområden i ”vargskugga”, där det inte längre finns en jaktbar älgstam, om vargen ska kunna få sina älgar. Cirka 120 slagna älgar per år är normalt för en vargflock i Sverige. 

Återkommande torrår

Dessa skäl är betydligt mera relevanta, som en förklaring till att älgstammen minskat dramatiskt på senare år. 

Att föra fram en normal sommartemperatur och normalt återkommande torrår som förklaring, utan att nämna överskjutningen och vargens påverkan på älgstammen, kastar ett löjets skimmer över klimatreligionens propagandister i de statskontrollerade medierna SVT och SR. 

Det är för att ”kalla en spade en spade”, riktigt oseriös journalistik.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.