lördag 30 september

Opinion

Älgstammen är förstörd på många håll, men trots det behöver jägarna ut i skogarna för att se vad som händer med älgen, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Älgarna klarar sig”

Svenska Jägareförbundet verkar ha bestämt sig för att bry sig om älgförvaltningen igen. Tyvärr kommer engagemanget fem år för sent.

En mycket bra debattartikel – Stötande att blunda för fakta om älgen – publicerades nyligen i Svensk Jakt och på Svenskjakt.se.

Artikeln var underskriven av Jägareförbundets samtliga länsordföranden. Roligt och bra, men ungefär fem år för sent. 

Skogsbolagen har fått härja fritt på tok för länge i alldeles för många delar av landet. 

Missnöjd allmänhet

Jag kämpade för en bättre förvaltning en tid, och skrev texter om hur dåligt våra myndigheter hanterar älgen, men jag gav upp för ett tag sedan. 

Det blir ingen förändring med mindre än att den politiska opinionen uppmärksammar att älgarna nästan försvinner på vissa platser. 

Den breda allmänheten som inte är jägare behöver bli missnöjda innan det blir en förändring. De som kallar sig naturvänner utan att någonsin besöka naturen måste ryta ifrån. 

Kanske är det lika bra att göra som bolagen vill och skjuta allt man ser. Det går då fortare tills den breda massan slutar se älgar och börjar sakna de ståtliga djuren.

Kalvjakt ett alternativ

Det kommer fler och fler rapporter om att man ställer in älgjakten helt i år och det är nog synd. Jag tycker man ska fortsätta jaga i alla områden. 

Naturligtvis skjuter man inte något annat än kalv så länge älgarna är för få i ett område, men det är viktigt att få in observationsrapporter för att ha ett bra underlag när vi får mandat att bygga upp stammen igen. 

Dessutom behöver vi älgjägare och tränade hundar när älgarna kommer tillbaka. Så gå ut och ta några kalvar för att hålla traditionerna vid liv.

På några år

Älgen är väldigt bra på att föröka sig. Har man kontroll på predation och foderutbud kan en population öka med en tredjedel per år. Antalet kan därför dubbleras på tre år och fyrdubblas på fem. 

Att få tillbaka en bra älgstam igen går alltså att fixa på några år om man vill.  

Ett experiment

Synd bara att våra politiker låtit skogsbolagen genomföra detta experiment. Det kommer visa sig att det var ganska onödigt och gav marginell nytta för skogsbruket. 

Det svenska skogsbruket har andra bekymmer som helt överskuggar förlusten som orsakas av älgarna. 

Älgen klarar sig nog. Om kanske tio år kan älgjakten vara som vanligt igen. Bara att härda ut.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.