onsdag 29 maj

Opinion

Skogen är en enorm organism som älgarna är en del av. Älgar förstör inte skogen, de är skogen, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Älgar förstör inte skogen – de är skogen”

Skogen är en enorm levande organism, såväl ovan som under markytan. En klok skogsägare skördar och arbetar med vördnad inför mångfalden som skogen och naturen omfattar. Älgar förstör inte skogen eftersom de är skogen.

En meterhög tallplanta ger en minimal årstillväxt av tillvaratagen solenergi, ett kalhygge stör grundvattenföringen och solen torkar ut och dödar organismerna i marken. Knappast optimala tillväxtförhållanden.

Skogen är en länk i det naturliga systemet, fotosyntesen, ett system som omfattar allt levande på jorden.

Träden och växtligheten, alger, med mera, är det som tar upp all energi som tillförs vår planet.

 

Beroende av skogen

Skogen är aldrig en steril monokultur. Skogen är solenergi, grundvatten, mineraler i jorden som tas upp av mycel och svampar som samverkar med olika skogsträd i utbyte mot söt sav, älgar som äter och gödslar och som andas trädens syre och avger koldioxid som träden tar upp.

Vi är alla beroende av skogen varje minut. Du andas med trädet utanför ditt fönster – dina yttre lungor.

Den oförstörbara solenergin; skogen omvandlar koldioxid till kol och syre att ingå i nya processer. Växtligheten som återför energin och skapar nya processer.

Finns där något skapat av människa på jordklotet som kan ersätta det naturliga systemet? Kan någon tala om vilken teknologi som kan ersätta hela denna kedja av obrutet energiflöde?

 

Älgar är skog

Ingenting på jorden som människan skapat kommer ens i närheten av denna enorma fabrik, fotosyntesen, som oavbrutet levererar nödvändigheter för liv på jorden.

Älgarna förstör inte skogen, de är skogen! Om man som skogsägare hellre tar död på systemet skogen än ingår på naturens villkor så är människan problemet.

Det är dumdristigt att försöka bekämpa miljontals år av ”trial and error” som har lett till maximal anpassning av förutsättningarna, dagens naturliga system.

Egentligen tillför skogen en sådan mängd nytta att den inte kan ägas av någon.

 

Karin Oker-Blom

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.