Viltet som blir påkört är aldrig skyldigt till att olyckan inträffar. Det är bilisten som har det ansvaret, skriver debattören. Foto: Mari Ermeland

Viltet som blir påkört är aldrig skyldigt till att olyckan inträffar. Det är bilisten som har det ansvaret, skriver debattören. Foto: Mari Ermeland

Debatt: ”De vilda djuren har inga skyldigheter”

De senaste åren har de vilda djuren fått ansvaret får att trafikolyckorna ökat. Detta finner jag mycket märkligt. Djuren har ingen väjningsplikt när dom går över en väg, det har trafiken. Det är ingen rättighet att framföra ett fordon.

Att framföra ett fordon innebär bara skyldigheter. Stor hänsyn ska visas till allt som befinner sig på eller vid vägen. Som förare ska man vara uppmärksam och anpassa hastigheten efter rådande förhållanden och man ska kunna stanna på den överskådliga delen av vägen.

För mig betyder detta att det är helt och hållet mitt fel om jag kör på något. Alla som har körkort har bevisat att de kan dessa lagar och visat praktiskt att de klarar att följa dem.

 

Hastigheten har ökat

Hur kan då de vilda djuren ha något ansvar? Jag tycker det är beklagligt när jägare går ut och säger att man jagar för att minska olyckor. Lika illa är det när organisationer och media skyller på djuren när det enbart är förarens ansvar att visa hänsyn.

Det är 15 år sedan jag tog körkort och när jag tittar bakåt så har trafikklimatet ändrat sig fruktansvärt mycket. Hastigheten har ökat kraftigt och hänsynen minskat.

Jag hade ett tag samma vanföreställning som jag tror att många förare har idag (flytta dig för trafiken, jag ska inte behöva sakta ner).

Jo, fordonsförare måste sakta ner och visa hänsyn och anpassa mig efter förhållandet som råder, oavsett om det är vilda djur, fotgängare, snö, regn, jägare, hundar, arbetare eller arbetsfordon.

 

Olyckor kan undvikas

En nollvision av olyckor tror jag aldrig kan uppfyllas (att göra en liten felbedömning kan alla göra) men de flesta olyckorna hade lätt kunnat undvikas genom att vara uppmärksam och anpassa hastigheten så att man kan stanna för det som eventuellt kan hoppa ut på vägen eller står stilla bakom kurvan.

Förutsätt att vägen aldrig är fri från hinder, även om det är lätt att tro motsatsen, så klarar du dig från stora olyckor.

 

Hans Gustavsson

Jägare, småbrukare och skogsbrukare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.