”Ytterst viktigt att berörda kan påverka”

Den illegala vargjakten har minskat med två tredjedelar. Svenska Jägareförbundet är nöjt med att licensjakten och de nya reglerna för rovdjursförvaltningen fört med sig en positiv trend.

Torbjörn Lövbom
Torbjörn Lövbom.

Den illegala jakten på varg har minskat kraftigt de senaste åren. En intressant iakttagelse är att Jägareförbundet förutspådde detta när regeringen införde licensjakt på varg.

Bakgrunden till förbundets profetia var att exakt samma sak inträffade när staten öppnade upp för björnjakt. Då minskade tjuvjakten på björn.

Det är ytterst viktigt att människor som bor nära och påverkas av rovdjuren får vara med och påverka. Finns det möjligheter till att agera inom lagens råmärken kommer människor alltid att välja den vägen i första hand. Detta är inget specifikt för jägare, utan så agerar alla människor. Det är sociologi och inget annat, säger Torbjörn Lövbom som är ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Det var därför som den illegala jakten på björn minskade när jakten infördes och samma trend speglar nu vargarna.

 

Får inte ta lagen i egna händer

Att den illegala jakten på varg minskar är något som Torbjörn Lövbom är glad för.

Jägare, precis som alla andra människor, får inte ta lagen i egna händer. Och det ska ingen behöva göra. När lagstiftningen och reglerna anpassas till de som lever med rovdjuren, ökar deras förtroende för lagarna. Då finns en större motivation att följa reglerna.

Regering och riksdag har ändrat paragraf 28, beslutat om licensjakt och fört ner en del av besluten till länsstyrelserna. Dessa åtgärder påverkar människornas tilltro till rovdjurspolitiken, säger Torbjörn Lövbom.

Den illegala jakten har minskat från 14 till 4 procent.

Från Jägareförbundets sida är vi naturligtvis nöjda med detta. Men vi vill inte ha någon illegal jakt. Vi fortsätter att fördöma allt som har med brottslig verksamhet att göra.

Kraftig minskning av illegal vargjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev