Vildsvin på banvallen

Vildsvinens utbredning norrut tycks fortsätta. Det fick lokföraren Elisabeth Ahne erfara under den gångna veckan.

 

Elisabeth Ahne jobbar som lokförare på Tågkompaniet och körde i tisdags sträckan LjusdalGävle tur och retur. På vägen söderut mot Gävle, i höjd med Holmsveden, körde hon på ett vildsvin som då befann sig på banvallen. I det aktuella området finns ingen fast stam av vildsvin åtminstone inte ännu.

Det var vid 15.30-tiden på eftermiddagen som jag upptäckte ett djur som jag inte omedelbart kunde identifiera på spåret framför tåget. När vi kom närmare såg jag att det var ett vildsvin. Jag bromsade, men tyvärr sprang vildsvinet i spårets riktning och det klonkade till rejält i plogen, berättar Elisabeth Ahne för Svensk Jakt.

Enligt gällande rutin anmälde Elisabeth viltolyckan till fjärrtågklareraren, som i sin tur ska skicka anmäla vidare till polis som i sin tur kontaktar eftersöksjägare.

På vägen tillbaka till Ljusdal såg jag vildsvinet ligga vid sidan om spåret, och när en kollega senare under kvällen passerade platsen noterade han att vildsvinet hade hämtats.

Som lokförare ser man mycket vilt och det inträffar en del olyckor, framför allt vintertid när djuren gärna uppehåller sig på det plogade spåret, men vildsvin har jag aldrig sett tidigare här uppe, säger Elisabeth Ahne.

Men med tanke på vildsvinens utbredningstakt var det kanske inte sista gången hon fick se ett vildsvin på dessa breddgrader…

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev