Flera vildsvinsolyckor i Hälsingland

Vildsvinsstammen expanderar norrut. På relativt kort tid har fyra trafikolyckor med vildsvin rapporterats i Hälsingland. Dessutom har två vildsvin fällts under jakt.

Den senaste olyckan inträffade natten till tisdagen. Den här gången påkördes ett vildsvin på riksväg 50, strax utanför Alfta. Det inträffade inga personskador vid olyckan – och även vildsvinet tros ha klarat kollisionen bra.
– Vi spårade i flera timmar, men vi hittar inga tecken på att vildsvinet ska ha skadats svårt. Men det råder ingen tvekan om att det verkligen är ett vildsvin som påkörts, berättar en av eftersöksjägarna för Svensk Jakt.

Fyra olyckor
På knappt två månaders tid har det inträffat minst fyra vildsvinsolyckor i Hälsingland. Tidigare olyckor har inträffat i Söderhamns- och Ljusdals kommuner.
• I slutet av sommaren påkördes och en vuxen galt i närheten av Söderhamn. Den svårt skadade galten avlivades av eftersöksjägare.
• Några veckor senare trafikdödades en 140-kilosgalt i Stocksbo utanför Färila.
• Förra veckan påkördes en 70-kilosgalt i närheten av Mo, Söderhamn. Galten hittades död vid eftersök.
Det har även skjutits minst två vildsvin i Hälsingland i början av hösten. De båda djuren sköts i Mohed, Söderhamns kommun, respektive Kilafors, Bollnäs kommun.

Vildsvin i Hälsingland

Rapporter om vildsvin har dessutom kommit från flera andra håll i Hälsingland det senaste året.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev