Verket öppnar för fri tillväxt av rovdjur

Foto: Tero Niemi

Samtliga stora rovdjur kan tillåtas bli hur många som helst i landet. Det kan bli konsekvensen av ett förslag på förvaltningsplan som Naturvårdsverket lämnat ut på remiss.

 Naturvårdsverkets förslag är riktat mot björn, men samma plan ska även innefatta varg och lodjur. Verket skriver i sitt förslag till licensjakt ”Naturvårdsverket bedömning är att antalet djur som högst kan fällas motsvarar under fem procent av populationen i länet.” I sin tolkning hänvisar Naturvårdsverket till ”det något oklara rättsläget” och EU:s Art- och habitatdirektiv.
På senare år har cirka tio procent av björnstammen fällts vid licensjakt – så om Naturvårdsverkets förslag vinner gehör innebär det en halverad licensjakt på björn och en ökande björnstam om inte skyddsjakten utökas rejält.
Även vargstammen växer med mer än fem procent om år – så om Naturvårdsverket får som de vill innebär det här att även antalet vargar tillåts växa i alla oändlighet. I alla fall om inte skyddsjakten utökas väldigt mycket.

Handläggare kan inte förklara
Helene Lindahl.Det är Naturvårdsverkets handläggare Helene Lindahl som utformat verkets förslag. Hon kan inte förklara var siffran fem procent kommer ifrån.
– Det finns inget beslut på den utan det är en bedömning från Naturvårdsverket.

Hur har ni kommit fram till den?
– Alla jakter som rör de här arterna måste följa det som står i Art- och habitatdirektivet och där finns det en skrivning om att de ska ske i begränsad mängd. Det har varit diskussioner i de svenska domstolarna där avskjutningen har varit upp i sex–sju procent, och där har bedömningen varit att det förmodligen är för mycket. Då borde man vara på den säkra sidan under fem procent.

Det har alltså klagats på den tidigare avskjutningen av björn i Sverige?
– Nej, men nu pratar jag om licensjaktsbesluten på varg och det här är en generell bedömning när det gäller licensjakt.

Så detta handlar egentligen inte om björn utan om varg?
– Det här regelverket gäller alla djuren. I jaktlagstiftningen är det inte ett regelverk för björn och ett för lodjur och ett för varg, utan det är samma lagstiftning.

Men det verkar trubbigt och dumt att ska sänka björnavskjutningen till under fem procent för att man diskuterat vargens avskjutning.
– Det är ju din tolkning om du tycker det är trubbigt och dumt. Det här är vår bedömning om vad som är tillåtet.

Men med fem procents avskjutning så blir det fri tillväxt av rovdjuren.
– Det beror ju på hur mycket skyddsjakt man har.

Johansson: Jag är mycket frågande
Bengt-Anders Johansson.Moderaternas jaktpolitiske talesman Bengt-Anders Johansson kände inte till Naturvårdsverkets förslag om fri tillväxt av rovdjur. När Svensk Jakt läser upp vad verket skriver blir han först helt tyst, innan han formulera ett svar.
– Jag är mycket frågande hur Naturvårdsverket kan komma till en sådan slutsats.

Om Naturvårdsverket skulle fatta beslut enligt sitt eget förslag innebär det ett den nya rovdjurspolitiken skjuts i sank. Vad tycker du om det?
– Framför allt bakbinds viltförvaltningsdelegationerna, och det har definitivt inte varit meningen. Jag är mycket frågande inför det här förslaget. Jag hoppas att remissinstanserna med kraft kommer att ha synpunkter på detta.

Från jägarhåll riktas ofta kritik mot Naturvårdsverkets skrivningar och tillämpningar av den nya rovdjurspolitiken. Kan du förstå kritiken?
– Alldeles uppenbart. Om verket lägger förslag som inte går att förklara på ett rimligt sätt och om de dessutom riskerar att slå sönder en decentraliserad viltförvaltning finns det skäl till kritik. Absolut.

Vet du något annat EU-land som tillåter fri tillväxt av stora rovdjur?
– Nej, jag har vare sig koll på om något land tillåter fri tillväxt eller accepterar full avskjutning. Däremot vet jag att det finns krafter som vill försöka ta tag i det här med rovdjurssituationen inom andra länder i EU.

Olle Olsson & Daniel Sanchez

På remiss

Förslaget gå nu ut på remiss till bland andra Jägareförbundet. Tidsmarginalen är knapp och redan i höst ska de nya förvaltningsplanerna börja gälla.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev