Vårvintern bäst för åteljakt på rävtikar

Under vårvintern utnyttjar rävtikar åtlar i betydligt högre grad än under resten av säsongen. I en studie från södra Norge visade det sig att fler rävhanar än tikar sköts på åtlar under alla månader utom mars.

Studien bedrevs på ett cirka 50 000 hektar stort område i sydöstra Norge under två år. Rävar fällda på åtlar undersöktes med avseende på kön, ålder och dräktighet. Dessutom samlades en del rävar in i ett område 30 mil längre norrut, där en del av rävarna sköts på åtel men de flesta för hund.

Det mest intressanta resultatet är hur könsfördelningen av rävar på åtlarna förändrades under säsongen. I det huvudsakliga studieområdet sköts under höst och vinter 2004/05 27 hanrävar och 13 tikar på åtlarna. Under samma period påföljande säsong var fördelningen 39 hanar och 13 tikar, alltså en klar övervikt för hanar.

 

Förändrades i mars

Men under mars månad förändrades detta. Då fälldes det första året sju hanar och elva tikar, det andra året sex hanar och sju tikar. Den absoluta merparten av tikarna var dräktiga, oavsett om de fötts året före eller var äldre än så.

Den mest sannolika förklaringen är att de normalt sett mer försiktiga tikarna är hungrigare under dräktigheten och därför oftare besöker åtlar. En slutsats är att den som åteljagar för att begränsa rävstammen bör fortsätta jakten hela vårvintern.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev