fredag 29 mars

Jakt & prylar

Foto: Olle Olsson

Foto: Olle Olsson

Tips för effektiv åteljakt på räv

Premium

Som en skugga dyker räven upp intill åteln. Det första nattliga mötet med en fullpälsad vinterräv är oförglömligt.

Att tänka på vid åtling

Lägg ut färskt material regelbundet. Se till att ha en riktig grundåtel. Sedan kan det mesta duga, hundmat fungerar bra. Gå inte på åtelplatsen i onödan.

Tänk efter före var åtelplatsen ska anläggas. Var går rävarna fram, var har de sina stråk? Välj stora åkrar där räven har sitt naturliga födosök.

Tänk på ljuset. Utnyttja fast ljus. Återskenet från samhällen fungerar bra vid rätt väderlek med moln och dis i luften. Se till att du lär dig hur månen lyser vid dess olika faser.

Bygg vakkojan så att du kan ta dig dit tyst och obemärkt.

Använd studsare med bra optik, och övningsskjut mycket. Skottchanserna blir fler än med en hagelbössa.

 

Finhacka åtelmaterialet

Åteljakten på räv blir ofta effektivare om du hugger sönder åtelmaterialet i mindre bitar. På så sätt får du räven att stanna kvar och leta mat vid åtelplatsen. Använder du för stora delar när du åtlar är risken stor att räven tar med sig ett större stycke och äter upp det på annan plats.

Tänk bara på att kasta ut det finhackade åtelmaterialet i skymningen, annars är risken stor att kråkfåglarna hinner sätta i sig allt du kastar ut.

 

Välj ljusstarkt kikarsikte

Skjutljuset är oftast begränsat vid åteljakten på räv och därför ställs ganska stora krav på kikarsiktets ljusinsläpp. Eftersträva att använda ett kikarsikte med så bra ljusinsläpp som möjligt. Ett något grövre riktmedel kan vara bra att ha för att underlätta skyttet, dock inte så grovt att precisionen blir lidande på ett så litet mål som en räv.

Ett kikarsikte med bra ljusinsläpp och belyst riktmedel är förmodligen det optimala för jaktformen.

 

Detta får läggas på åtelnFoto: Olle Olsson

Vad får man lägga på åteln? Enligt Jordbruksverkets lite krångliga regler är det i alla fall tydligt att det är godkänt att lägga ut följande:

• Trafikdödat vilt.

• Slaktprodukter efter jakt.

• Vildfångad fisk.

• Dött vilt så länge ingen misstanke om sjukdom på detta finns.

• Enligt Jordbruksverket finns det inga hinder att lägga ut hundfoder på åteln. Hundfoder anses inte vara en animalisk biprodukt utan en upparbetad produkt.

 

Så får belysning användas vid åteljakten

Får belysning användas vid åteljakt på räv? Frågan väcks ofta och kan enkelt besvaras på följande sätt: Du får anlägga rävåteln vid redan befintlig belysning och sedan jaga där. Att anlägga en åtel vid till exempel en ladugård där det redan finns en fast knutlampa är med andra ord helt okej.

Däremot får du inte montera belysning vid befintlig rävåtel för att på så sätt underlätta vakjakten. Du kan alltså inte sätta upp belysning som vid en vildsvinsåtel och sedan jaga där.

 

Bedöm avstånd innan jakt

Avståndsbedömning är inte lätt. Ännu svårare blir det i mörker. Oavsett om du vakjagar med kula eller hagel är det därför en god idé att i förväg mäta upp avstånd och sätta käppar i snön vid olika avstånd.

Det underlättar skyttet väsentligt och kan undanröja en onödig skadskjutning.

 

Genväg till framgång?

Har du svårt att få någon räv på åteln? Ett tämligen effektivt knep är då att slå hål i en surströmmingsburk och skvätta ut lite innehåll på åteln.

 

Sitt kvar efter skottet

Om räven ligger kvar på skottplatsen är det klokt att sitta kvar inne i skjutkojan. Inte sällan kan det komma fler rävar till åteln. Har man varit ute på åtelplatsen är det stor risk att vittringen skrämmer andra rävar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay