söndag 21 april

Vargpar ska flyttas till Mellansverige

Naturvårdsverket förbereder en flytt av det vargpar med finsk-ryskt ursprung som befinner sig i ett renskötselområde i Norrbotten. Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

 

Tidigare i veckan märktes ytterligare en varg inför utsättning av vargvalpar senare i vår. Allt inom ramen för arbetet med genetisk förstärkning.

Vi har tagit in underlag och diskuterat med Jordbruksverket om olika lösningar för vargparet inom ramen för arbetet med genetisk förstärkning. Trots att vargparet hittills inte orsakat allvarlig skada för renskötseln i området har vi valt att försöka flytta vargarna därför att vi bedömer risken som stor att problemen ökar i samband med att renkalvningen påbörjas och vi vill säkra att vargparets föryngring kommer den svenska vargstammen tillgodo säger Helene Lindahl, projektledare för arbetet med genetisk förstärkning på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Inför en eventuell flytt av vargarna går Naturvårdsverket igenom de förslag till utsättningsplatser för varg som sex länsstyrelser har lämnat på uppdrag av regeringen. Aktuella län är Västra Götaland, Örebro län, Västmanland, Gävleborg, Uppsala och Stockholms län.

Av hänsyn till vargarna meddelas utsläppsplatsen först när vargarna hämtat sig från flytten och börjar röra sig från platsen där de släpptes, skriver Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

 

Märkning av varg

Ytterligare en varg märktes tidigare i veckan. Nu finns två vargtikar märkta i projektet. En i Kukumäki i Gävleborg/Dalarna och en i Aamäck Värmland/Dalarna. De märkta vargarna behövs för att kunna genomföra den planerade utsättningen av djurparksvalpar till vilda vargars revir senare i vår.

 

Läs mer:

Jägareförbundet: Vargflytt sista spiken i kistan

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev