söndag 19 maj

Vargåklagare: ”Uppgifterna stämmer inte”

Miljöåklagare Åse Schoulz dementerar nu uppgifterna om att polisutredare uppmanat henne att lägga ner åtalet mot de fem män från Härjedalen som misstänks för grovt jaktbrott på varg.

 

Härom dagen rapporterade tidningen Jakt & Jägare på sin hemsida att polisens utredare i fallet med de fem härjedalingarna som misstänks för grovt jaktbrott på varg skulle ha uppmanat miljöåklagare Åse Schoult att avsluta utredningen. Anledningen var att utredarna menade att misstankarna inte skulle räcka för åtal.

Det var med stor förvåning jag läste att polisutredare skulle ha uppmanat mig att avsluta utredningen, säger Åse Schoultz till Svensk Jakt.

Dessa uppgifter stämmer inte alls, det är ingen polis eller utredare som uttryckt önskemål om att jag skulle lägga utredningen på hyllan.

Och det vore ytterst märkligt om polisens utredare på detta sätt skulle försöka sabotera utredningen och det vore ju också en personlig vendetta mot mig.


Fortfarande misstänkta

Åse Schoultz säger vidare att hon under mars månad kommer att samla ihop alla bitar i målet innan hon tar beslut om åtal ska väckas.

De fem männen är fortfarande misstänkta för grovt jaktbrott. Det är även min skyldighet att vara objektiv inte minst med tanke på de fem härjedalingarna som var frihetsberövade en tid.

En av de misstänkta jägarna, en 69-årig svegsbo, gillade artikeln i Jakt & Jägare.

Bra att polisen börjat agera mot åklagaren och att sanningen kommer fram, menar han.

Det är länsstyrelsens naturbevakare som lurat polisen. Dom slog på stora trumman på spår som dom inbillat sig skulle finnas och fick polisen att tro på detta. En ful grej, säger 69-åringen.

Vi fem som är misstänkta för grovt jaktbrott vet ju att vi inte gjort något olagligt och det är jättebra att det nu kommer fram genom polisens agerande mot åklagaren.

69-åringens försvarare, advokat Håkan Müntzing, menar att bevisläget för närvarande är sådant att det finns goda förhoppningar om att förundersökningen kommer att läggas ner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev