Vapenfrågan upp till ytan i september

För tillfället råder semester inom EU-byråkratin, men i september ska frågan om ett nytt vapendirektiv för Europas jägare och sportskyttar upp på bordet igen. Då ska kommissionen, ministerrådet och parlamentet förhandla fram de slutliga skrivningarna, och enligt Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa går det fortfarande att påverka slutresultatet.

I de beslut som fattats av ministerrådet och parlamentet har det mesta gått svenska jägares väg. Särskilt mycket kommer de inte att påverkas av det nya vapendirektivet. I varje fall inte enligt regeringens tolkning av hur direktivet ska tillämpas.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) har i en tidigare intervju med Svensk Jakt sagt att han inte tror att det blir några större förändringar i ministerrådets beslut under kommande förhandling med kommission och parlament.
Något som talar för det är att parlamentet tog hänsyn till vad som beslutats i rådet innan man lade fram sitt eget förslag. EU-kommissionens förslag, som var det ursprungliga och som möttes av så mycket kritik, verkar till stora delar vara överspelat. 

Otydlig skrivning
Ola Wälimaa menar att det finns mer kvar att göra för jägarnas och sportskyttarnas organisationer inför de förhandlingar som ska hållas av de tre EU-instanserna, i den så kallade triologin.
– Det handlar om otydligheter vad gäller femårslicenser, vapenmäklare och förvaring under transport. Om det nu är så som regeringen säger, att det inte kommer att bli några förändringar för jägarna, varför inte skriva tydliga bestämmelser i direktivet istället för att lämna utrymme för tolkningar? Det är en linje vi ska driva, att vi vill ha tydlighet i direktivet.
I parlamentets beslut tillkom också skrivningar i elfte timmen som om de genomförs skulle slå mot ungdomar med vapenlicens, alltså de som studerar vid landets jaktutbildningar.
– Man höll fast vid att unga under 18 år skulle kunna få dispens för vapenlicens. Men helt plötsligt beslutade man att vapnen måste förvaras hos föräldrarna. Det är ett exempel på feltänk som vi måste få ändrade innan det slutliga direktivet antas, säger Ola Wälimaa. 

Ett eller tre år
Efter att EU tagit sitt beslut, vilket förväntas ske under hösten, ska direktivet implementeras i den svenska vapenlagstiftningen. Medlemsländerna kan få tre år på sig för processen, men det har också talats om att direktivet ska vara på plats redan om ett år.
– I vilket fall är det oerhört viktigt att intresseorganisationerna deltar i och påverkar hur direktivet implementeras i den svenska vapenlagen. Direktivet är en miniminivå, men Sverige kan välja att gå längre. Om regeringen tolkar ministerrådets beslut som man har sagt är det okej, men då gäller det att den tolkningen skrivs in i den svenska lagstiftningen, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev