Två nya fall av dvärgbandmask

Ytterligare två fall av dvärgbandmask har upptäckts i landet. Den fruktade parasiten identifierades i samband med en stor kartläggning.

Jägare i hela landet har samlat in in prover för analys i arbetet att kartlägga dvärgbandmask. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har hittills analyserat 2.124 av de 2.504 som kommit in.

Rävspillningen har samlats in i samarbete med Svenska Jägareförbundet.

– Vi vill rikta ett tack till landets jägare som ställt upp, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid SVA. De har gjort en stor insats med insamlingen som hjälper oss få en bild av läget i landet.
– Nu vill vi fortsätta övervakningen av parasiten.

Två fall av dvärgbandmask
Två nya fall av dvärgbandmask har identifierats vid analyserna. Parasiten hittades i prover som kom från Södermanland och Västra Götaland.
Smittan har tidigare hittats i bägge länen. Provsvaren innebär ingen förändring av de bedömningar Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten gjort tidigare, skriver SVA i ett pressmeddelande.
SVA fortsätter under 2014 bearbeta resultaten av insamlingen.

Parasitens livscykel. Illustrationer: Helena Johansson/SVA

Bakgrund

Rävens dvärgbandmask påvisades första gången i Sverige 2011 i Uddevalla. En första landsomfattande kartläggning genomfördes 2011 där smittade rävar påvisades i tre olika län: Västra Götaland, Södermanland och Dalarna. För att få mer informatio om parasitens utbredning startades en andra landsomfattande kartläggning 2012.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev