Tjur stångade av sig hornen för att bli av med taggtråd

På älgjaktspremiären i Kronobergs län blev viltundersökare Anders Runesson utkallad för att bedöma tjänligheten hos en skjuten älgtjur. Tjuren hade fått djupa och kraftigt infekterade sår efter att ha trasslat in sig i en taggtråd.

 Eftersom älgtjuren saknade horn sköts den i tron att det var en kviga. Den föll på plats och skytten tyckte sig se skador på huvudet och gick för att kontrollera.
– Älgen hade cirka två meter taggtråd snodd kring hals och ena hornet, som hängde slappt på motsatt sida från skytten. Tjuren verkar, i sina försök att bli av med taggtråden, ha stångat av hornen vilket lett till djupa sår i nacke, öron och panna och dessa var kraftigt infekterade och fulla av fluglarver, säger Anders Runesson.
Taggtråden verkar ha varit längre från början eftersom älgen hade både läkta, halvläkta och fullt öppna sår på bakben, framben, under bogen och lår/ländrygg. Det saknade hornets fäste hade läkt, och några sår baktill på kroppen, vilket tyder på att den gått med tråden en längre tid.
Anders Runesson vill passa på att uppmana Svensk Jakts läsare till att se över sina marker.
– Då alla era läsare rör sig mycket i naturen och flera av dem även är markägare vore en påminnelse i tidningen om vikten att städa undan gammal taggtråd lämpligt, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev