Tack från SVA – unik insats av jägarna
SVA riktar nu stort tack till jägarna för en unik insats med insamling av över 3 000 rävar på sex veckor.
Med frivilliga insatser och allmänt intresse för att skicka in rävar skjutna under jakt till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för undersökning av rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, så har vi snabbt kunnat få in representativa prover från i stort sett hela landet.
Inkomna och undersökta rävar kan ses noterade på en karta på SVA:s hemsida, www.sva.se.
Ännu en smittad räv
En andra räv med rävens dvärgbandmask påvisades 29 mars i en räv från samma jaktmark där den första positiva räven var skjuten. Positiva räven nummer två var skjuten i början av mars i år.
I övrigt har drygt 1 000 rävar undersökts och varit negativa, så smittan kan än så länge konstateras vara begränsad i sin utbredning.
Rävjakten har inte förlängts någonstans på grund av dvärgbandmaskundersökningarna, utan nu tar riktade undersökningar av dvärgbandmask bland smågnagare vid under våren och sommaren.
Målet är nått
Nu har vi uppnått målet med 3 000 rävar att undersöka, och SVA tar nu endast emot skjutna rävar från kommuner som inte har noterat någon tidigare insänd räv. Det är viktigt att alltid e-posta eller ringa till SVA innan någon räv skickas in, för att höra varifrån vi behöver ytterligare rävar. Det gäller även om man redan har SVA-kartonger.
Kartongerna kan sparas och användas för att skicka in annat dött vilt för undersökning, då SVA naturligtvis fortsätter med fallviltsundersökningarna, som pågått sedan 1940-talet i Sverige. Undersökningar är kostnadsfria, men återigen måste man alltid e-posta eller ringa till SVA och höra om det är intressant att skicka in självdöda eller avlivade sjuka vilda djur.
Smittoövervakning
SVA och jägareförbunden diskuterar vidare och ser på erfarenheterna av detta samarbete, som drogs igång mycket hastigt och i stor skala. Framtida insamlingar av prover från skjutet vilt är ett utmärkt sätt att övervaka förekomsten av smittor och sjukdomar som bärs av eller drabbar vårt jaktbara vilt.
Tack igen för alla rävar som skickats in!
Erik Ågren, sektionschef viltsektionen SVA
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.