SVA: De stora rovdjuren mår bra
Hälsostatusen var överlag god hos de rovdjur som obducerades under 2015. Det skriver SVA i sin slutrapport.
Hantering av kroppar och delar av kroppar från de fyra stora rovdjuren; varg, lodjur, björn och järv ingår i ett uppdrag från Naturvårdsverket till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Totalt obducerade SVA 76 vargar, 58 lodjur, 41 järvar och 93 björnar.
Elva stora rovdjur avlivades under skyddsjakter på enskilds initiativ, den så kalalde paragraf 28. Sju av de fällda rovdjuren var vargar, tre björnar och ett lodjur. Detta ligger på samma nivå som 2014. Den vanligaste orsaken till skyddsjakten på enskilds initiativ var att man ville skydda en hund.
Inga fall av förgiftade rovdjur
SVA fick under året inte in något fall där ett rovdjur förgiftats. Under de senaste tio åren har blott två fall av förgiftade rovdjur inkommit till SVA.
Så här beskriver SVA hälsoläget för de stora rovdjuren som undersökts under 2015.
Björn
Totalt har det skickats in hela kroppar eller prover från 312 björnar till SVA under 2015. Sjukdomsläget i björnpopulationen, baserat på undersökningar av inskickade prover, anses vara gott.
Noterbart är att ett fall av pälsätande lus (Trichodectus pinguis) hittats hos björn vid undersökning på SVA, vilket även noterades under året i enstaka fall hos sövda björnar i fält. Lusen lever på björnens päls och kan förutom håravfall även orsaka hudirritation med klåda och infekterade sår som följd, uppger SVA.
Lodjur
58 lodjur kom in till SVA under 2015. Generellt är hälsostatusen i lodjurspopulationen god. Hos lodjur förekommer dock infektion med rävskabb vilket kan leda till allvarliga hudinfektioner med utmärgling som följd. Förekomsten av skabb hos lodjur och varg är kopplat till förekomsten av skabb hos rödräv, som är huvudvärd för parasiten.
Regional förekomst av rävskabb i kombination med att en del drabbade lodjur verkar kunna tillfriskna efter infektionen innebär att det på populationsnivå för lodjur bedöms föreligga en låg risk för att drabbas negativt av rävskabb. Lokalt kan dock en viss påverkan förväntas, menar SVA.
Varg
Totalt kom 76 vargar till SVA under året. Vid obduktion av dem hittades få avvikelser men tre av 34 hanar (cirka nio procent) var kryptorkida vilket innebär att en eller båda testiklarna inte har vandrat ned i pungen på normalt sätt. En av dessa tre var dubbelsidigt kryptorkid vilket innebär att hanen var steril.
Rävskabb förekommer i vargpopulationen men SVA har inte sett hela familjegrupper drabbas under 2015. Från licensjakten på varg 2015 konstaterades att tre av 44 vargar (sju procent) var infekterade med rävskabb.
I nuläget ser SVA dock inga akuta sjukdomshot mot vargpopulationen i Sverige.
Järv
Även järvpopulationen anses ha ett bra hälsoläge. 41 kroppar har undersökts av SVA under 2015. Ett fall av tarminflammation noterades men sannolikt var det inte någon allvarlig smitta.
Hälsoläget i järvpopulationen bedöms som gott och bör inte påverka förvaltningen 2016, skriver SVA.
Fakta
Totalt obducerade SVA 76 vargar, 58 lodjur, 41 järvar och 93 björnar under året.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.