Skånsk vargjakt överklagas

Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på en varg i Skåne har överklagats till förvaltningsrätten i Stockholm, rapporterar Sydsvenska Dagbladet idag.

Det är två privatpersoner och föreningen Nordulv som har överklagat skyddsjaktsbeslutet som gäller från och med i morgon. Enligt Naturvårdsverket är jakt den enda lämpliga lösningen på problemet med de vargdödade tamdjuren, i detta fallet fem attacker på får inom ett begränsat område i Skåne.
Nils Carlsson. Foto: Bernt Karlsson– Det har varit ovanligt täta angrepp, det senaste var den 16 augusti i Önneköp, säger Nils Carlsson på länsstyrelsens naturskyddsenhet till Svensk Jakt.
Naturvårdsverkets skyddsjaktsbeslut gäller trots överklagandena, om inte förvaltningsrätten beslutar om inhibition av jakten. Och överklagandena var väntade.
– Det finns två väldigt starka läger i frågan. Men överklagandena förändrar inget, Naturvårdsverkets beslut gäller, säger Nils Carlsson.
På länsstyrelsen i Skåne pågår nu förberedelserna med att dra igång skyddsjakten.
Men varför först i morgon, det senaste angreppet var ju för en vecka sedan?
– Det står i beslutet från Naturvårdsverket att jakten ska börja i morgon. Vi hade gärna börjat tidigare, men självklart behövs också en viss tid för att utse jaktledare och organisera jakten, förklarar Nils Carlsson.
Enligt honom har det inte förekommit nya angrepp sedan i torsdags och några observationer av vargen har inte rapporterats.
Totalt har 24 får dödats av varg i Skåne under månaden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev