S vill diskutera rovdjur med regeringen
Socialdemokraterna är öppna för en blocköverskridande uppgörelse om rovdjursförvaltningen.
Rovdjurspolitiken är inget område som lämpar sig för hattande utan människor ska veta vad som gäller. Om regeringen vill diskutera så ställer vi upp, säger Helén Pettersson (S).
Socialdemokraterna har inte haft någon insyn i den pågående utredningen, utan fick ta del av den först den 3 april, när den presenterades. Helén Pettersson, riksdagsledamot från Umeå med ansvar för jaktfrågor, konstaterar att vissa saker i utredningen är bra, andra är sämre.
Helén Pettersson |
Att utredaren betonar vikten av regional förvaltning är positivt. Likaså att han vill se en långsiktighet i förvaltningen, liksom en ändring av paragraf 28. Annat är jag mer frågande inför, säger hon.
Helén Pettersson vill ha en grundlig förklaring till varför den senaste utredaren hamnar på nivån 450 vargar, medan den förre menade att det var tillräckligt med 200250.
Det är en väldigt stor skillnad, och det är svårt att förstå varför. Skulle en tredje utredare komma fram till en helt annan siffra? Har verkligen de sociala och ekonomiska konsekvenserna vägts in när man föreslår ett så högt tal, frågar hon.
Kort om tid
Socialdemokraterna vill nu se en snabb hantering av utredningen i regeringskansliet. Till hösten måste ett förslag vara framme.
Rovdjuren berör människors vardag varje dag. Det finns ingen tid att vänta längre, säger Helén Pettersson.
Socialdemokraterna är positiva till en blocköverskridande uppgörelse om rovdjurspolitiken. Om regeringen inte vill diskutera en sådan kommer man att lägga ett eget förslag.
Vi måste lyssna in remissinstanserna och prata oss samman inom partiet. Men det vore bra om vi kunde komma överens. Rovdjurspolitiken måste vara långsiktig, och inte ändras mellan mandatperioderna, säger Helén Pettersson.
Större inflytande
Moderaternas talesman i jaktfrågor, Bengt-Anders Johansson, är försiktig när han kommenterar utredningen. Men han är kritisk på en punkt:
Jag hade förväntat mig att det skulle vara tydligare inriktning på vilka konsekvenser rovdjuren har när man väger in de socio-ekonomiska effekterna.
Bengt-Anders |
En ofullständig utredning gör att politikerna tvingas göra det som utredaren misslyckats med. Det, menar Bengt-Anders Johansson, öppnar för att remissvaren kommer att få stor betydelse.
Om en utredning inte varit kristallklar i en viss del blir det väldigt betydelsefullt vad remissinstanserna säger.
Jag vill passa på tillfället att uppmana alla som har engagemang i de här frågorna att lämna sina synpunkter på utredningen och föra fram sina förslag om den framtida rovdjursförvaltningen, säger Bengt-Anders Johansson.
Vad har du att säga om antalsmålen, 450 vargar?
Jag är fortfarande inte klar över om den siffran är med eller utan genetisk förstärkning. Men om vi aktivt lyfter in nya och friska gener kan det enligt min mening vara färre, säger Bengt-Anders Johansson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.