Riksdagens tak – Naturvårdsverkets golv

Göran Gunnarsson, Thomas Björklund och Lennart Johannesson om vargtaket som blev ett golv.

Naturvårdsverket har bestämt referensvärdet för varg till 270, vilket också var det tak myndigheten hade att förhålla sig till i enlighet med förra veckans riksdagsbeslut. Det innebär att golvet för den svenska vargstammen nu är just detta: 270 individer. Jägareförbundets länsordförande i några av de vargtätaste länen kommenterar här beslutet.

Lennart Johannesson, länsordförande Jägareförbundet Värmlands län:
Lennart Johannesson.• Vad betyder referensvärdena för rovdjursförvaltningen i ditt län?
– För Värmlands del innebär beslutet att det finns utrymme för jakt för att sänka vargstammen. Vi ligger i proportioner som motsvarar ungefär fem gånger så många vargar som golvet anger.

Med det beslut om 270 vargar som ett golv riskerar dagens storlek på vargstammen att permanenteras. Samtidigt säger den nya rovdjurspolitiken att de högsta vargkoncentrationerna i Mellansverige ska minska. Det kan leda till att fler län i landet tvingas vara med och bära vargbördan. Vad händer nu?
– Det händer nog inte så mycket de första åren. En försiktig start av jakten i vissa län. Sedan innebär det tyvärr att fler får bära bördan. Det är inte acceptabelt att Värmland ska fortsätta bära det stora lasset.

Göran Gunnarsson är ordförande i Jägareförbundet Örebro län:
Göran Gunnarsson.• Vad betyder referensvärdena för rovdjursförvaltningen i ditt län?
– När vi nu har bortemot 500 vargar totalt i landet ligger ju detta klart över referensvärdet, 270 vargar. Det innebär att man nu måste få till en populationsreglerande jakt på varg i vinter. Det finns ju ingen som helst risk att vargstammen, med tanke på dess nuvarande storlek, kommer att sjunka ner mot referensvärdet om det blir jakt, säger Göran Gunnarsson.
– Jakten måste komma igång! Det absolut viktigaste är att vi får komma igång med en jakt som stoppar tillväxten av vargstammen. Vad man sedan väljer att kalla jakten är underordnat; det får heta skyddsjakt eller urvalsjakt eller vad som helst.
– Här i Örebro län har vi numera många områden där det är otroligt tätt mellan vargreviren och den här koncentrationen måste minskas.
– Jag har även tagit del av det förslag på revir lämpliga för jakt som länsstyrelsen i Örebro län lämnat till Naturvårdsverket. Där föreslås att jakten ska äga rum 1–15 februari, vilket är alldeles för kort tid. Man ska tänka på att det måste finnas spårsnö för att kunna jaga på riktigt, så det här förslaget är inte alls tillräckligt vad gäller tiden.

• Vad händer nu?
– Jag tror på ett beslut om någon form av jakt, men också att frågan kommer att drivas till EU-domstolen. Det kanske måste bli så, för att vi ska komma vidare med den här frågan. Det kanske måste bli så för att våra svenska politiker behöver visa att de menar allvar med vad som beslutats i Sveriges riksdag.
– Tyvärr verkar det vara enda utvägen för att få ett slutgiltigt svar i frågan. För så här kan vi ju inte ha det längre, det finns ingen långsiktighet eller förutsägbarhet i frågan om jakt, och det är fullkomligt förödande, säger Göran Gunnarsson.

Thomas Björklund är ordförande i Jägareförbundet Dalarna:
Thomas Björklund.• Vad betyder referensvärdena för rovdjursförvaltningen i ditt län?
– Det är svårt att veta exakt, eftersom det ännu inte har bestämts något på regional nivå, säger Thomas Björklund.
– Men när Naturvårdsverket nu sätter referensvärdet vad gäller varg, som är den stora biten i detta, på högsta möjliga nivå inom det av riksdagen beslutade intervallet, så kan man såklart befara att det är negativt för den linje vi driver: att få igång en ordentlig förvaltning av vargstammen.
– Vi i Jägareförbundet vidhåller såklart vår policy på högst 150 vargar totalt i landet och maximalt en till två föryngringar per län. Det förslag som länsstyrelsen just lagt fram, där man endast pekar ut två revir som lämpliga för jakt, är inte alls tillräckligt.

• Vad händer nu?
– Regionala förvaltningsplaner måste tas fram, det är viktigt. Viltförvaltningsdelegationen i Dalarnas län har sitt nästa möte den 8 januari och då förväntar vi oss att förvaltningsplaner diskuteras. Dessa planer måste vara mer offensiva än det förslag som länsstyrelsen nyss presenterat, säger Thomas Björklund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev