”Retorik som inte är värdig en generaldirektör”

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är kritisk mot hur Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren uttrycker sig angående referensvärden för rovdjuren. Foto: Magnus Rydholm

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, har reagerat starkt på dagens pressmeddelande från Naturvårdsverket, där myndighetens generaldirektör Maria Ågren uttalar sig.
– Hon uttrycker sig som om det skulle innebära utrotningshot för en art att närma sig referensvärdet – det är en retorik som inte är värdig en generaldirektör, säger Lövbom.

I dagens pressmeddelande från Naturvårdsverket uttalade sig Maria Ågren så här:
”Man kan likna referensvärden med en varningslampa. Om antalet rovdjur närmar sig referensvärdet kan arten hotas. Har vi inte kontroll på detta kan det få konsekvenser där det till och med kan bli svårt med skyddsjakt.”
Det är detta uttalande Jägareförbundets Torbjörn Lövbom reagerat på:
– Att uttrycka sig som att referensvärden för rovdjur skulle vara ”naturens varningslampa” är ett uttalande som endast överträffas av Margareta Winbergs klassiska ”Det ska vara tyst i djurens barnkammare”, vilket hon sade i samband med att man tog bort sommarjakten på morkulla.
• Hur menar du?
– Maria Ågren uttrycker sig på ett sätt som antyder att skulle föreligga hot om utrotning för de här arterna om antalen närmar sig referensvärdet. Ta björn till exempel: är det någon som på allvar tror att björnen skulle vara utrotningshotad om antalet minskade till 1.400?
• Varför tror du att man från Naturvårdsverkets sida väljer uttrycka sig så här?
– Det känns som att de försöker förflytta begreppen lite grann, att referensvärdet är att betrakta som MVP – minsta livskraftiga population, säger Torbjörn Lövbom.

Kommer kräva förklaring
Torbjörn Lövbom och Jägareförbundet kommer nu att begära en förklaring från Naturvårdsverket:
– Vi kommer att ha en kontakt med Naturvårdsverket för att få en förklaring till hur man kommit fram till referensvärdet för varg. Då måste man rimligen ha en bra förklaring; en förklaring som även innefattar vilka villkor som ska uppfyllas för att i framtiden ändra referensvärdet nedåt.
– Om man från Naturvårdsverkets sida inte kan ge en bra och genomlyst förklaring till detta, så kan det ju tolkas som att detta är ett inslag i en politisk linje som verket driver. Att 270 vargar anges som referensvärde skulle faktiskt kunna tolkas som Naturvårdsverkets protest mot riksdagsbeslutet.

Tonartsbyte idag
Torbjörn Lövbom såg positivt på Maria Ågrens uttalanden i samband med nämnda riksdagsbeslut förra veckan:
– Då talades det i helt andra termer, om att riksdagsbeslutet skulle föra rovdjursfrågan framåt, att det nu fanns möjlighet till förvaltning av rovdjuren och så vidare. Då fick man känslan av att verket verkligen hade en ny inriktning på sitt rovdjursarbete, men med dagens uttalande tyder på att man nu bytt fot igen. Det finns uppenbarligen krafter inom Naturvårdsverket som vill bromsa arbetet mot en aktiv förvaltning av rovdjuren, och det blir nu tydligt att myndigheten som helhet inte marscherar i takt. Att komma tillrätta med det är i slutänden en fråga om ledarskap på Naturvårdsverket, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Svensk Jakt har sökt Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren för kommentarer, dessvärre utan att lyckas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev