Pressmeddelande: Vi tar avstånd från illegal jakt

Sex länsordförande, för de län som i vinter fick möjlighet att jaga varg på licens för första gången på 45 år, samt förbundsordföranden i Jägareförbundet, fördömer den illegala jakten på varg.
Den illegala jakten är inte bara ett hot mot framtida licensjakt, den riskerar också att minska förståelsen för jakt i allmänhet. Vi uppmanar därför lokalbefolkningen att samarbeta med polisen i utredningsarbetet, skriver de i ett pressmeddelande.

Den senaste månaden, sedan licensjakten på varg avslutades, har två fall av misstänkt illegal jakt på varg uppdagats. Först ett fall i Dalarna och nu ytterligare ett nytt fall i nordligaste Värmland. Att illegal jakt på varg förekommer är i sig inget nytt. Forskarna har tidigare beräknat att så mycket som 15 procent av vargstammen kan ha dödats illegalt årligen.

De två nya fallen bekräftar tyvärr bilden av en inte obetydlig illegal jakt på varg.
Svenska Jägareförbundet liksom BRÅ och den senaste rovdjursutredningen anser att det enda sättet att komma tillrätta med den illegala jakten vid utformandet av rovdjurspolitiken, är att ta större hänsyn till de människor som har problem av vargförekomsten.

Regering och riksdag har antagit en ny rovdjurspolitik som syftar till att hitta en balans mellan vargens och människors behov. Det är därför med stor besvikelse som vi konstaterar att åratal av konstruktivt och seriöst arbete inom ramen för det demokratiska systemet riskerar att äventyras av några få personers illdåd.
Vi uppmanar lokalbefolkningen och jägare att samarbeta med polisen så att de båda fallen kan klaras upp.

Den illegala jakten äventyrar våra egna möjligheter att inom ramen för det nya regionala självbestämmandet få påverka vår egen situation, säger Torsten Mörner, förbundsordförande i Svenska Jägareförbundet.

Pressmeddelandet är underteckanat av: Karl-Evert Hellsén, Lennart Johannesson. Tomas Björklund, Tomas Andersson, Tore Stening, Åke Dahlman och Torsten Mörner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev