Överlista räven

Det är något visst med att skjuta en räv. Dels gynnas viltvården, dels är det en stor utmaning att överlista räven.

Åteln är en central del för att lyckas med jakten. En bra anlagd åtel kan användas till mer än att sitta och vakta vid.

Arbetet med att anlägga en bra och effektiv åtel ska i stort sett pågå under hela året men bör givetvis intensifieras under hösten. Fördelen med att hålla åteln i gång även under icke jaktsäsong är att man lär räven och dess ungar var det alltid går att hitta något ätbart.

I första hand är åteln till för natt-liga sittningar under vintermånaderna i syfte att decimera traktens rävstam. Men en bra åtel fungerar också som ett utmärkt ställe att hitta färska nattslag för rävstövaren.

Placera åteln rätt
Lokaliseringen är viktig. Det gäller att ha god kännedom om var rävarnas stråk i markerna går fram, och det ska vara smidigt att komma till åtelplatsen, både för att sköta den och för en effektivare jakt. Rävarna följer gärna kantzoner utmed åkrar, bryn, gärdesgårdar, diken, sjöstränder och vägar.

Man måste även fundera över vindriktningar så att man inte lägger vind över åteln, åt det håll där räven förväntas komma. I södra Sverige är som bekant den vanligaste vindriktningen från sydväst.

Hur känsliga rävarna är beror på var åteln är placerad; ligger den långt ut i terrängen är räven mera känslig för människovittring än om den är placerad i närheten av hus och gårdar.

Det är en stor fördel om åteln kan placeras så att man kan ha daglig tillsyn och övervakning. Har man möjlighet så är en placering i anslutning till en ladugård att föredra. Då kan man kan vara behjälplig av eventuella gårdslampor och tamboskap, vilket kan öka antalet sittningar väsentligt.

Enligt jaktförordningen är det inte tillåtet att sätt upp belysning i syfte att underlätta jakten efter räv. Är däremot belysningen uppsatt i annat syfte än att underlätta jakten är det okej.

Kan grävas ner
Som åtelmaterial kan diverse slakt-rester och/eller kroppar från vilt och fisk med fördel användas. Det finns stora fördelar med att gräva ner åtelmaterialet, då gärna i en försluten säck som man sedermera sticker hål på. Än bättre är det att föra ner rör till åtelmaterialet, så oset kan sippra upp och ut i omgivningarna.
När sedan grundåteln är anlagd räcker det ofta med att bara kasta ut lite små godbitar runt på åtelplatsen.

Passa på vid snöfall
Val av vaktillfälle är också avgörande för hur jaktens utgång kommer att bli. Kvällar och nätter med snöfall brukar vara givande, rävarna verkar inte kunna låta bli att ge sig ut när snön faller.

Sena vakkvällar i ett snöbeklätt landskap och en fullmåne som lyser bakom ett tunt molntäcke ger både avkoppling och tid till att fundera över livets utmaningar. Detta samtidigt som man kan se en försiktig räv närma sig åteln, vilket är en oerhört spännande jaktsituation. Men jaktformen kräver både tålamod och ihärdighet för att ge resultat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev