Oklart om Naturvårdsverket kan överklaga jaktstopp

Kerstin Cederlöf, ställföreträdande generaldirektör på Naturvårdsverket, var inte beredd på att vargjakten skulle stoppas av förvaltningsrätten.

Det är inte säkert att Naturvårdsverket har rätt att överklaga förvaltningsrättens beslut att stoppa vargjakten. Enligt ställföreträdande generaldirektör Kerstin Cederlöf undersöker verkets jurister saken och beslut om hur man ska agera ska tas senare under fredagen.

Att förvaltningsrätten skulle stoppa vargjakten kom som en överraskning för Naturvårdsverket.
– Det här är ingen förberedd situation eftersom vårt beslut om jakt inte skulle kunna överklagas, säger Kerstin Cederlöf, ställföreträdande generaldirektör och chefsjurist på Naturvårdsverket.

EU-rätten först
Möjligtvis kommer verket att överklaga förvaltningsrättens utslag till högre instans. Men enligt Kerstin Cederlöf är det inte säkert att Naturvårdsverket har rätt att överklaga.
Så en liten obskyr förening som Nordulv med ett par hundra medlemmar har rätt att överklaga och därmed stoppa vargjakten, men det är osäkert om Naturvårdsverket kan agera mot domstolens beslut?
– Så kan det vara. Våra jurister och handläggare håller nu på att titta på den saken och på vad vi kan göra i övrigt. Efter lunch ska vi ha ett möte för att besluta hur vi ska gå vidare.
Kan du som jurist förklara varför ett beslut om jakt på varg som inte kan överklagas ändå kan överklagas till en domstol som stoppar jakten?
– Beslutet får inte överklagas, likväl har det tagits upp av domstolen. Myndigheter och domstolar har att förhålla sig till nationell lagstiftning och till EU-rätten, där den senare har företräde. Här har förvaltningsrätten bedömt att det inte är självklart att överklagandeförbudet är förenligt med EU-rätten.

Förståelse för upprörda känslor
Kerstin Cederlöf säger att verket tillämpat regelverket på ett riktigt sätt, men att förvaltningsrättens utslag visar att det finns oklarheter.
Vad säger då ledningen på Naturvårdsverket till jägare, tamdjursägare och landsbygdsbor i Värmlands och Örebro län efter att vargjakten än en gång stoppats?
– Jag kan förstå att folk blir upprörda. Vargen rör upp känslor i alla led, säger Kerstin Cederlöf.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev