torsdag 7 december

Namninsamling för en bättre rovdjurspolitik

Jägareförbundet Uppsala län har dragit igång en namninsamling för en balanserad rovdjurspolitik. Namnunderskrifterna ska överlämnas till landshövding Peter Egardt i slutet av maj.

 

Främst är det den mycket starka lodjursstammen i länet som förbundet vänder sig emot. Sannolikt är lodjursstammen i Uppsala län den tätaste i hela världen och det får stora, negativa konsekvenser för rådjursstammen i länet. Det finns helt enkelt inte så många rådjur så de långsiktigt räcker till för att föda så många lodjur som finns idag. 


Stefan Holm.

2010 spillningsinventerades rådjursstammen i Uppsala län. Då kom vi fram till att det fanns 3034 rådjur per 1 000 hektar som ett medelvärde för länet. Ett år senare gjorde vi om spillningsinventeringen i samma trakter. Då hade rådjursstammen sjunkit till 1518 rådjur per 1 000 hektar, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent i Märsta.

 

Skrivas ut och skickas in

Jägareförbundets upprop kan vem som helst skriva ut och gå runt med till jaktkamrater, grannar och andra som kan tänka sig att skriva under. Jägare eller inte jägare spelar ingen roll som helst, men det är enbart boende i Uppsala län som finns i målgruppen.

Namninsamlingen gäller bara för de som bor i Uppsala län, men vi bjuder gärna på idén även till andra länsföreningar i Jägareförbundet, säger Stefan Holm.

Senast 1 maj ska namnlistorna skickas in till Jägareförbundets kontor i Märsta. Tanken är att listorna ska sammanställas och överlämnas till landshövding Peter Egardt i samband med viltförvaltningsdelegationens möte i slutet av maj.

Jägareförbundet Uppsala läns upprop för en balanserad rovdjurspolitik

Uppsala län har under ett antal år huserat världens tätaste lodjursstam.
Att på detta sätt låta lodjursstammen tillväxa långt över landskapets bärförmåga och i och med det utplåna rådjuren i stora områden och på sikt även minska lodjursstammen på grund av bristande födotillgång, anser vi vara en mycket dålig viltförvaltning.

Viltförvaltningsdelegationen i Uppsala län har tagit beslut om en miniminivå för lodjur på 2024 familjegrupper. Detta beslut grundar sig mer på politik än biologi. För vårt län kunde en lämplig biologisk miniminivå vara avsevärt lägre.

Vi kräver att länsstyrelsen river upp det orimliga beslutet om miniminivåer för lodjur och fattar ett nytt beslut som grundar sig på de verkliga biologiska förutsättningarna.

Vi kräver att lokala, regionala och nationella myndigheter tar hänsyn till det samlade rovdjurstrycket när beslut fattas om miniminivåer, förvaltningsnivåer, licensjakt och skyddsjakt

Vi kräver att förvaltningen av rovdjur tar hänsyn till de intressen som finns på landsbygden och att lokalbefolkningens åsikter beaktas i större utsträckning.

Ladda hem Jägareförbundets upprop (doc) 

Ladda hem Jägareförbundets upprop (pdf) 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev