Motioner: Öka vildsvinsjakten!

En effektivare vildsvinsjakt efterlyses i många riksdagsmotioner. Foto i hägn: Martin Källberg

Många av höstens riksdagsmotioner tar upp vildsvinens skadegörelse. Motionärerna vill både förenkla regelverket kring jakten och för slakt och försäljning av vildsvinskött.

Isak From med flera (S) föreslår att utbildning i provtagning för trikintester införs som en del i jägarexamen och i viltundersökarutbildningen. De som genomgått utbildningen ska få saluföra björn- och vildsvinskött och att kravet på att björn- och vildsvinskött måste passera en vilthanteringsanläggning då kan slopas.

Saila Quicklund och Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) är inne på samma spår liksom Staffan Danielsson och Göran Lindell (C), Sten Bergheden (M) och Josef Fransson och Kent Ekeroth (SD). Motionärerna tycker att utbildade jägare kan anförtros att ta de prover som behöver skickas in för trikintest.

En effektivare vildsvinsjakt i syfte att minska vildsvinsstammen har många förespråkare. Walburga Habsburg Douglas och Christian Holm (M) vill tillåta rörlig belysning och Margareta Cederfelt (M) vill ha förlängda jakttider och en utveckling av alternativa jaktmetoder.

Gustav Nilsson och Betty Malmberg (M) vill ha enklare regler för åtelkameror och mindre krångel kring fällfångsten. Krister Örnfjäder (S) vill tillåta så kallade multifällor som fångar hela grupper av vildsvin.

Katarina Brännström (M) vill även testa förebyggande åtgärder som elstängsel runt grödor och utfodring, men vill också att fler upplåter sin mark för vildsvinsjakt.

Varg och björn

Förra vinterns vargcirkus har föranlett Per-Ingvar Johansson (C) att motionera om en översyn av reglerna för överklagning av vissa förvaltningsbeslut, som till exempel skyddsjakt. Anna Ahlgren och Erik A Eriksson (C) bekymrar sig för fäbodbruket och vill att full ersättning ska utgå till ägare av rovdjursskadade djur samt att skyddsjakt även ska kunna bedrivas i förebyggande syfte. Det anser även Anders Åkesson och Göran Lindell (C). Ulf Berg och Carl-Oskar Bohlin (M) vill ge fäbodbrukare samma rätt att skydda sina djur som de som håller sina djur i hägn.

Sten Bergheden (M) vill tillåta åteljakt på björn liksom Gunnar Sandberg med flera (S). Isak From med flera (S) anser det självklart att man vid björnjakt ska kunna använda halvautomatiska gevär och vill att den helt onödiga inskränkningen utmönstras ur EU:s naturvårdsdirektiv.

Matilda Ernkrans med flera (S) föreslår en rovdjurspolitik som tar socioekonomisk hänsyn och inte försvårar tamdjurshållning. Motionärerna stödjer regeringens linje att beslut om jakt delegeras till de områden där de ska verka, alltså hos de människor som berörs. Motionärerna anser också att de som har hjortar i hägn ska ha rätt att få ersättning för skador från rovdjur. Det föreslår även

Isak Frohm med flera (S), som också vill ha en översyn av ersättningssystemet för rennäringen, då det visat sig att björnen orsakar stora kalvförluster.

Ulf Berg med flera (M) vill ha jakt på varg i vargtäta områden och att alla jaktfrågor samlas under ett departement. Annika Qarlsson och Åsa Torstensson (C) anser att vargens gynnsamma bevarandestatus ska ligga vid omkring 200 individer och Olle Larsson (SD) vill att man lokalt ska kunna folkomrösta om man vill ha varg inom sitt närområde.

Jan Lindholm (MP) anser att licensjakt på varg inte ska tillåtas, bara skyddsjakt. Av samma mening är Anna Steele (FP).

Säl och skarv

Krister Örnfjäder (S) bekymrar sig över sälstammarnas snabba ökning och vill justera förvaltningsplanerna så att jakten på säl men också skarv kan utökas. Behovet av en mer aktiv förvaltningspolitik för säl och skarv understryks också av Annica Engblom och Mikael Cederbratt (M).

Anders Åkesson och Per-Ingvar Johansson (C) vill övergå från skyddsjakt till allmän jakt för att stimulera intresset för säljakt och kunna öka avskjutningen. Krister Hammarbergh (M) vill tillåta skyddsjakt på vikaresäl i Norr- och Västerbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev