lördag 20 april

Massivt intresse för eftersök

Intresset var stort när Jägareförbundet Jönköping arrangerade en informationskväll om trafikeftersök.
Närmare 200 eftersöksjägare, kontaktmän och samordnare kom till Sävsjö kulturhus, där de bland annat fick veta att polisen anmält sig själv till arbetsmiljöverket för att klara ut vilken som har arbetsgivaransvaret när jägarna befinner sig längs vägarna.

Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné, som också är jägarnas representant i Nationella viltolycksrådet, höll ett uppskattat anförande där han gick igenom både smått och stort kring trafikeftersöken och organisationen som har att hantera dem.

Mycket bra. Vi har fått en gedigen genomgång av vad som gäller, summerade eftersöksjägaren Michael Hardarsson från Värnamokretsen när mötet gick mot sitt slut.

Tragisk olycka
Trots det innehållsrika föredraget fanns det många frågor för Daniel Ligné att fördjupa sig i vid den efterföljande frågestunden. Då fick han också bistånd av polisen Magnus Roman som jobbar med eftersöksfrågor vid myndigheten i Jönköping.

Han kunde bland annat berätta att polisen anmält sig själv till arbetsmiljöverket för att få klarhet i vem som bär arbetsgivaransvaret för jägarna när de uppehåller sig längs vägarna. Bakgrunden till det är den tragiska olycka som inträffade i höstas när eftersöksjägaren Tinna Gunnarsson avled efter att ha blivit påkörd av en bil.

Men det är allt jag kan säga nu, svarade Magnus Roman de jägare som ville ha ytterligare klarhet i vilken som tar ansvar för deras arbetsmiljö. Vi måste avvakta vad arbetsmiljöverket säger i frågan.

Försäkringsfrågan var en annan sak som intresserade jägarna. Daniel Ligné kunde här berätta om vilket särskilt försäkringsskydd de eftersöksjägare har som är medlemmar i Svenska Jägareförbundet, det gäller både hundar och jägare.

Bra statistik
Daniel Ligné informerade om nyttan av databasen där jägarna rapporterar in information om sina eftersök. Där finns nu uppgifter från 90 000 eftersök. Något som innebär att databasen innehåller mängder av tillförlitlig statistik att hämta.

Så kunde Ligné berömma jägarna för att deras insatser. Jämförelser som gjorts med länder i Europa som liksom Sverige har organiserade trafikeftersök, visar att svenska eftersöksjägare sköter sig mycket bra.

Vi har den högsta uppklarandeprocenten och jag törs säga att ni är bäst i världen, uppmuntrades jägarna. Visserligen har vi fördelen av att ha snö en del av året, det gör eftersöken enklare, men det förklarar inte hela saken. Ert arbete med hundar, er noggrannhet och er höga utbildningsnivå har stor betydelse, sa Daniel Ligné till de församlade jägarna.

Församlingen fick också säga vad de önskade nu när eftersöksorganisationen efter två år ska ses över och revideras. Det verkade vara stor samstämmighet om att man helst ser att det ges möjlighet att vara två godkända eftersöksjägare även på vilt som rådjur och älg. Om det finns ekonomiskt utrymme, så hellre det än att ersättningarna höjs, sa någon.

Daniel Ligné fick fullt upp under den efterföljande frågestunden. Magnus Roman, som jobbar med eftersöksfrågor vid polisen i Jönköpings län, fick också svara på många frågor. Till höger Bertil Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Jönköping som arrangerat mötet. Foto: Jan Henricson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev