lördag 18 maj

Många turer angående vapenbeslag

Det är märkligt att åklagaren tycks göra en bedömning och polismyndigheten en annan. Det är särskilt anmärkningsvärt då samma händelse ligger till grund för bedömningarna.
Det säger advokat Håkan Müntzing, som företräder den 69-årige Svegsbo som tillsammans med fyra personer från Lillhärdal greps i gränstrakterna mellan Dalarna och Härjedalen i maj förra året.

 

En mycket stor polisinsats med bland annat helikopter samt personal från länsstyrelsen i Dalarna deltog i aktionen.

De fem männen häktades men släpptes efter en tid. De är dock enligt åklagaren Åse Schoultz fortfarande misstänkta för grovt jaktbrott.

När det gäller den 69-årige Svegsbon var hans vapen först tagna i beslag i samband med brottsutredningen med stöd av brottsbalkens regler. Vapenbeslaget hävdes av åklagaren på advokat Müntzings yrkande.


Ligger hos förvaltningsdomstolen

Dock tyckte tydligen polisen att det var fel och beslöt då med stöd av vapenlagen att tills vidare omhänderta vapnen och denna fråga ligger nu hos förvaltningsdomstolen för beslut, säger Håkan Müntzing.

Vissa polismyndigheter tycks förlita sig på bedömningar från utomstående, icke polisutbildad personal i sina utredningar. Det är särskilt angeläget att polisen är och framstår som opartisk i ett läge då starka engagemang kan styra bedömningar.

Det är heller ingen hemlighet, säger advokaten, att organisationer och enskilda som är aktiva i vargfrågan är mer än vanligt för svensk debatt polariserade och det förekommer odemokratiska inslag och uppsåtliga påhopp.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev