Kritik mot skogsbolagens prissättning

När älgjakten debatterades på jaktmässan i Korpilombolo i helgen hamnade fokus på Sveaskogs prissättning och betesskadorna. Från vänster: Patrik Boström, moderator för debatten, Robert Jonsson, SCA, Sven Kangas, Pajala allmänningsskog, Roger Lundqvist, jaktvårdskonsulent, Mikael Larsson, ordförande Överkalix jaktvårdskrets, och Marcus Jatko, Sveaskog. Foto: Lars-Henrik Andersson

Det mullrar i jägarleden i Tornedalen över skogsbolagens prissättning.
– Det finns en gräns för när det blir för dyrt att jaga, säger jägaren Mikael Larsson.

I lördags arrangerade Kainulasjärvi skytteklubb och idrottsföreningen i Korpilombolo en jaktmässa. Det är tredje året som mässan arrangeras. Förutom ett 40-tal utställare så hölls föredrag om björnjakt med Remi Olsen och älglock med Jan F Karlsson.
Det hölls också en debatt och frågestund där älgjakten stod i fokus.
– Många av oss lever för jakten. Det finns en hög acceptsansnivå vad gäller priserna, men det kommer en gräns när det blir för dyrt. Vi svor i jaktlaget, men vi skrev på det nya kontraktet, för vi vill jaga. Sedan blir man ålagd att skjuta mer älg än man kanske vill. Den här problematiken möter jag dagligen, säger jägaren Mikael Larsson, ordförande i Överkalix jaktvårdskrets.

Omförhandlade kontrakt
Det var för fyra år sedan som Sveaskog började omförhandla avtalen med jaktlagen i Norrbotten. Det handlar om drygt 800 jaktkontrakt. De allra flesta är nu omförhandlade, dock återstår justeringar i kontrakten för jaktlag i Kalix, Kiruna och Piteå.
Sveaskog har som målsättning att gå från ett snittpris på fem kronor per hektar till tio kronor per hektar. Priset avser både arrende och fällavgift.
– Vi kommer nästan nå upp till målet, säger Marcus Jatko, Sveaskog.
Han säger sig ha förståelse över irritationen.
– Många ringer och hör av sig om den ökade prissättningen. Vissa jaktlag har fått en större höjning, vissa mindre medan andra jaktlag inte fått någon höjning alls.  Det finns stora variationer.  Jag förstår reaktionen från de jaktlag som gått från ett lågt till ett högt pris, säger han.

Betesskador
Kritik framfördes också över att skogsbolagen vill att jägarna skjuter fler älgar samtidigt som priset höjs.
– Ett alternativ som nästan är tabu att prata om här i länet är att sälja älg till slakterier – då kanske man kan gå någon krona plus. Jag håller med om att man kan ifrågasätta logiken i att skjuta fler älgar samtidigt som vi höjer priset. Men vi har ett intäktskrav på jakten samtidigt som vi måste få ner betesskadorna till acceptabel nivå, säger Marcus Jatko.
Han berättar att Sveaskog förlorar 850.000 skogskubik årligen i tillväxt  på grund av betesskadorna.
– Dessutom tillkommer kvalitetsförluster på timret som innebär förlorade intäkter i framtiden, säger Robert Jonsson, SCA.

En resurs
Roger Lundqvist, jaktvårdskonsulent i Norrbotten:
– Vi ska inte se älgen enbart som ett skadedjur. Älgen är också en resurs. Givetvis ska vi jaga älgen där den befinner sig på hösten och jaga hårt om det behövs. Vi ska heller inte vara rädd att skjuta de kalvar som är tilldelade.
– Från skogsbrukets sida så vill vi också ha en så hög, kvalitativ älgstam som möjligt, men det är betesskadorna som begränsar, säger Marcus Jatko.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev