Kritik mot nya rovdjursnivåer

Naturvårdsverket skulle kunna redan nu delegera beslut om jakt på varg till det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Antalet konstaterade föryngringar överstiger kravet på gynnsam bevarandestatus, anser Jägareförbundets rovdjursråd.

Naturvårdsverkets förslag till fördelning av miniminivåer för rovdjuren är inte bra.
Det anser Jägareförbundet i ett yttrande.

– Det är orimligt att införa nya nivåer, säger Torbjörn Lövbom ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.
Den 16 juni kommer Jägareförbundet att träffa tjänstemän på Naturvårdsverket för att diskutera förslaget till nya nivåer för rovdjursförvaltningen.
Dessutom har förbundet skickat in ett yttrande där Naturvårdsverkets förslag kritiseras.
”Förbundet menar att det endast bör finnas två begrepp, miniminivå och förvaltningsmål.”
– Vi har i dag en gynnsam bevarandestatus på samtliga fyra rovdjur. Naturvårdsverket skulle kunna redan nu delegera beslut om jakt på varg till det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Antalet konstaterade föryngringar överstiger kravet på gynnsam bevarandestatus, säger Torbjörn Lövbom.
Det innebär, konstaterar rovdjursrådet, att vargstammen kan börja beskattas där de största koncentrationerna finns och där påverkan är som störst.
”Miniminivåerna för varg i det mellersta rovförvaltningsområdet bör därefter justeras kontinuerligt i takt med att vargstammen sprider sig utanför området.”
Vidare anser Jägareförbundets rovdjursråd att Naturvårdsverket blandar ihop förvaltningsmål med miniminivåer och referensvärden.
”Förbundets bestämda uppfattning är att de referensvärden som fastlagts av Naturvårdsverket skall motsvara summan av miniminivåerna.”
Bakgrunden till Naturvårdsverkets förslag är riksdagens beslut om en hållbar rovdjurspolitik. Riksdagsbeslutet innebär att nationella miniminivåer ersätts av nya nationella mål i form av referensvärden. Därför ska nya miniminivåer tas fram för alla arter, björn, varg, lo och järv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev