Lodjur oberverades i samtliga län utom Gotland i samband med Rovdjursobsen hösten 2015. Foto i hägn: Olle Olsson

Lodjur oberverades i samtliga län utom Gotland i samband med Rovdjursobsen hösten 2015. Foto i hägn: Olle Olsson

Jägarna har koll på rovdjuren

Drygt fem miljoner timmar la jägarna förra hösten på att observera rovdjur under älgjakten. Björnen är den art som ses mest.
– Det är en jätteinsats som görs av jägarna, säger Hans Johansson, jaktvårdskonsulent i Dalarna.

Under älgobsperioden rapporterar jägarna även in iakttagna rovdjur. Björnobs har redovisats årligen sedan år 2000, men jägarna tittar även efter varg, lo och järv.

Hans Johansson.

Hans Johansson.

– Det är bara björnobsen som har redovisats och använts i förvaltningen. För de andra arterna har vi enbart samlat in data. Det är först på senare år som vi tittat på om det går att göra en bedöm­ning av de övriga rovdjursstammarnas storlek med hjälp av rovdjurs­obsen, säger jaktvårdskonsulent Hans Johansson på Jägareförbund­et Dalarna.
Forskaren Jonas Kindberg har till exempel indikationer på att lodjursobsen kan användas på samma sätt som björnobsen.

 

Flest i mitten
Flest mantimmar, drygt två miljoner, lades ner i det mellersta förvaltningsområdet. I norr nästan lika många, drygt 1,8 miljoner timmar. Och i söder ”blygsamma” knappt 1,2 miljoner.
Flest mantimmar lades ner av jägarna i Jämtland, över en halv miljon, med Dalarna, Västerbott­en och Norrbott­en inte långt efter.
– Det är en mycket hög rapp­orteringsgrad, konstaterar Hans Johansson.
Björnen är det i särklass mest observerade rovdjuret, trots att arten i princip bara ses i de sex nordligaste länen, förutom några enstaka djur i Värmland.
1.189 björnobservationer gjord­es av jägarna medan de satt på älgpass, varav 929 vuxna björn­ar. Flest observerades i Jämtland, 354 stycken.
I övriga nordliga län sågs mellan 137 och 192 björnar. I Värmland sju och inga alls längre söderut eller österut i landet.
Per tusen mantimmar observerades mellan 0,3 (Dalarna) och 0,66 (Jämtland) björnar, med ett medeltal på 0,43 per tusen mantimmar.
– Man kan se av björnobsen att den ökade avskjutningen har påverkat stammens storlek, vilket är en målsättning, kommenterar Hans Johansson.

 

Lo i alla län
Förutom att de jämtländska jäg­arna såg flest björnar, observerade de även näst flest lodjur (24) och flest järvar (40). Däremot såg de bara två vargar. Flest antal djur av den arten observerades naturligt nog i Värmland (101) med Dalarna som god tvåa (87) och Gävleborg trea (64). Inte i något annat län observerades det fler än 13 varg­ar. I sju län sågs ingen varg alls.
Lodjur observerades däremot i samtliga län, förutom Gotlands län som inte hyser stora rovdjur. De allra flesta lodjuren sågs i Kalmar län (27), men där observerades endast en varg.

 

Komplement
Järvar observerades i samma nordliga län som björnar. I några län var varg det mest observerade rovdjuret.
På länsstyrelsen i Jämtland tycker inventeringsansvarige Carl-Fredrik Yri att rovdjurs­obsen, framförallt björnobsen, är ett bra komplement i förvaltningen.
– Vi har även fått igång en återkommande björninventering, men det är bra att stämma av mot rovdjursobsen. Skandobs, där allmänheten kan knappa in observationer, är också viktig, säger han.

 

Ett bra verktyg
Carl-Fredrik Yri betonar att säsongen för rovdjursobsen är kort och att det är en helt annan inventeringssäsong för lo och järv.
– Men alla uppgifter är bra att få in, då blir det lättare att lägga pusslet, säger han.
Hans Johansson på Jägare­förbundet Dalarna bekräftar vikten av att jägarna fortsätter att rapportera, då rovdjursobs­en är ett mycket bra verktyg i förvaltningen.

 

Observationer av rovdjur 2015

Län Lo Varg Björn Järv
Norrbotten 7 6 161 4
Västerbotten 16 2 192 24
Jämtland 24 2 354 40
Västernorrland 9 4 137 15
Gävleborg 21 64 181 6
Dalarna 17 87 157 11
Värmland 15 101 7 2
Västmanland 5 13 0 0
Örebro 8 12 0 0
Västra Götaland 6 4 0 0
Uppsala 20 1 0 0
Stockholm 6 0 0 0
Sörmland 4 0 0 0
Östergötland 9 0 0 0
Jönköping 5 0 0 0
Kronoberg 6 2 0 0
Kalmar 27 1 0 0
Blekinge 4 0 0 0
Skåne 6 0 0 0
Halland 7 0 0 0

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev