Kraftig minskning av illegal vargjakt

Den illegala jakten på varg har minskat med två tredjedelar. Det visar en rapport från Skandulv.
Fyra procent av vargstammen har avlivats illegalt på senare år. Tidigare var den siffran cirka 14 procent, säger vargforskaren Olof Liberg.

Olof Liberg
Olof Liberg.

Olof Liberg och övriga vargforskare på Skandulv har tagit fram en rapport om den illegala vargjaktens omfattning. Den visar på en tydlig minskning och orsakerna till detta är sannolikt flera.

En liberalisering av rovdjurspolitiken med införande av licensjakt på varg, skyddsjakt och paragraf 28 har säkert bidragit. Sedan har polisen en ökad bevakning mot den illegala jakten och det kanske även finns en uppgivenhet bland tjuvskyttarna numera, funderar Olof Liberg.

 

Seminarium i Orsa

Olof Liberg presenterade sin rapport i samband med Världsnaturfondens (WWF) tredagarsseminarium om illegal jakt på rovdjur som arrangerades i Orsa. Miljöåklagare Christer B Jarlås var då på plats, men han anser fortfarande att den illegala jakten på rovdjur inte har minskat.

I alla fall inte för rovdjuren som helhet. Vi får in precis lika många anmälningar om misstänkt illegal jakt nu som tidigare, säger Christer B Jarlås.

 

Kritik mot Jarlås

Olof Liberg är mycket kritisk till Christer B Jarlås resonemang.

Jarlås satt med på rovdjursseminariet där vi presenterade våra data som klart och tydligt visar att den illegala jakten på varg minskar kraftigt. Jag kan köpa att han av någon anledning inte tycker att vi är trovärdiga och därför baserar sina uttalanden på sina egna slutsatser. Men det hade varit hederligt om han även redovisade vad vår forskarrapport säger när han pratar med medierna, dundrar Olof Liberg.  

Christer B Jarlås tillbakavisar Olof Libergs kritik.

Jag har ingen politisk agenda. Jag har bara sagt att vi får in fortsatt lika många anmälningar om illegal jakt nu som tidigare. Men forskarnas rapporter om illegal vargjakt visar ju alltid på betydligt högre omfattning än vad som faktiskt anmäls. Kanske har gråzonen minskat, säger Christer B Jarlås.

 

Alla upphittade kadaver är vargar

Olof Liberg tycker inte att antalet anmälningar om misstänkta jaktbrott ger en rättvisande bild om den illegala jaktens omfattning.

Det är ju ett helvetes liv om varg i alla medier. Folk ser vad de vill se och det verkar som alla upphittade kadaver är vargar. Att det sedan i själva verket är älgkalvar och andra döda djur som hittats spelar sedan ingen roll i statistiken över anmälningar som Jarlås hänvisar till.

Vi har fakta och det är att den illegala jakten på varg har minskat kraftigt i Sverige och det tror jag alla är glada för, säger Olof Liberg.

llegal jakt minskar tack vare licensjakten

Jägareförbundet gläds åt att den illegala jakten på varg minskar.
Licensjakten och sunda skyddsjaktsbestämmelser bidrar till detta, säger Torsten Mörner, ordförande för Jägareförbundet.

 

Torsten Mörner
Torsten Mörner.

Vi har under alla år framfört att rovdjurspolitiken måste utgå från de människor som berörs negativt av förekomsten. Enbart hårdare straff och mer övervakning leder inte till önskad effekt. Rovdjurspolitiken måste istället utformas i samråd med de berörda, något som även Brottsförebyggande rådet, BRÅ, framförde i sin rapport för några år sedan, tillägger Torsten Mörner.  

 

Börjar ta hänsyn

Först på senare år har vargpolitiken börjat ta hänsyn till alla de människor vars vardag påverkas negativt av varg. Idag finns till exempel en bred majoritet i riksdagen för licensjakt på varg och stort stöd för den enskildes rätt att skydda sina tamdjur, anser Jägareförbundet.

Ytterst viktigt att berörda kan påverka

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev