Jordbruksverket fördelar pengar för rovdjursstängsel
I år har länsstyrelserna fått 20 miljoner kronor av Jordbruksverket för permanenta rovdjursstängsel. Tidigare var det Naturvårdsverket som fördelade medlen. Mest pengar har de stora varglänen fått.
De länsstyrelser som fått mest pengar till permanenta rovdjursstängsel är Västra Götaland med knappt 3,9 miljoner kronor, följt av Dalarna 3,8, Värmland 3,4, Gävleborg 1,5, Örebro 1,4, Uppsala län 1,1. Nya varglänet Stockholm fick 930 000 kronor.
I nedre delen av listan finns Södermanland 266 000, Norrbotten 499 000, och Västernorrland 534 000.
Från Viltskadecenters sida rekommenderar vi att ersättning betalas ut i första hand för att skydda fårbesättningar. Men där man precis haft angrepp även av andra rovdjur kan det vara bra att sätta upp rovdjursstängsel även för att skydda mot exempelvis lodjur eller björn, säger Jens Karlsson på Viltskadecenter.
Samtidigt betalades 4,4 miljoner kronor i ersättning för rovdjursdödade tamdjur. Någonstans finns förmodligen en balanspunkt där det för samhället blir billigare att betala lite mer för dödade djur än för förebyggande i form av permanenta stängsel.
Den punkten är redan nådd. Men meningen är nog inte att det ska bli billigare för samhället. Bidragen till stängsel har funktionen att minska de negativa effekterna av de stora rovdjuren eftersom samhället sagt att de ska finnas, förklarar Jens Karlsson.
Lägre effekt
Från första september tillåts inte uppsättning av nya elstängsel som ger mer stöteffekt än 5 joule. Den effekten anser många kritiker vara alltför låg för att hålla stora rovdjur ute ur tamdjurshagarna.
Men ändå planeras nya miljoner till fasta rovdjursstängsel. Helt utan effekt är förstås inte de nya aggregaten heller men de kommer att kräva mer underhåll med gräsröjning med mera. Nya smarta aggregat kan också komma på marknaden som sätter igång olika typer av larmsystem då stängslet berörs. Och de gamla aggregaten får fortsätta användas.
Pengar till nya fasta stängsel kommer det att bli även nästa år, trots lägre effekt, lovar Jens Karlsson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.