Jaktutbildningarna blir kvar!

Skolverket backar. Det blir inga förändringar av naturbruksprogrammets ämne skog, mark och vatten och jaktutbildningen blir kvar på gymnasiet. En lång rad tunga remissinstanser har avstyrkt förslaget, och verket lyssnar på kritiken.

Skolverket informerar om sina ändrade planer i ett pressmeddelande. I det säger Kjell Hedwall som är tillförordnad chef för läroplansavdelningen:
– Flera tunga remissinstanser avstyrker förslaget. Det gör att vi inte kommer att gå vidare med förslaget. Vi vill tacka för alla kloka synpunkter som kommit in.
De argument som vägt tyngst när Skolverket nu drar tillbaka sitt förslag är att undervisningstiden för jakt och fiske skulle bli för liten. Det går inte att bedriva dessa utbildningar med så kraftigt bantad undervisningstid.
Vidare skriver Skolverket att motivet till att göra jakt frivilligt inte är tillräckligt genomarbetat och utrett.

Nej från tunga aktörer
Bland de tunga remissinstanserna som riktade mycket hård kritik mot förslaget återfinns Sveriges Lantbruksuniversitet och Kungliga skogs- och lantbruksakademien, som svenskjakt.se tidigare berättat om.
Vidare har Jordägareförbundet och Viltmästareförbundet argumenterat mot många delar i Skolverkets förslag till att avskaffa jaktutbildningarna på gymnasienivå.
Svenska Jägareförbundet hör också till de kritiska rösterna. I sitt remissvar skrev man bland annat:
”Sammanfattningsvis kan vi konstatera att förslaget från Skolverket har stora brister och riskerar att skapa ett kompetensunderskott inom de gröna näringarna i allmänhet och inom viltförvaltningen i synnerhet. (…) Jägareförbundet föreslår därför att liggande förslag dras tillbaka och den nuvarande strukturen behålls eller att Skolverket hos regeringen begär att få se över en yrkesutgång som omfattar viltbruk, fiske och naturturism.”

Skyttar gjorde gemensam sak
Tillsammans med Svenska Skyttesportförbundet och Svenska Skidskytteförbundet argumenterade också Jägareförbundet mot Skolverkets uppfattning att det var farligt att ha vapen på gymnasieskolor och att samhällsutvecklingen gått mot en ökad restriktivitet i synen på vapen och vapenhantering.
Om detta skrev de tre förbunden:
”Någon sådan samhällsutveckling föreligger inte och påståendet är direkt felaktigt. I Sverige är det Riksdagen och Regeringen som råder över Vapenlagen och Vapenförordningen. Det föreligger ingen utredning med uppdrag att begränsa användningen av vapen i skolornas utbildningsverksamhet. Det finns ingen undersökning som visar att de elever som brukar vapen i sin undervisning skulle ha missbrukat dem. Enligt förbundens uppfattning fungerar den gymnasiala jakt- och skytteutbildningen utmärkt och eleverna lär sig tidigt att ta ansvar och mogna som person.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev