Ungdomarna fick träna på att skjuta med sina skidstavar som stöd. Foto: Mattias Johansson

Plåttjädrar jaktbyte på ungdomsdag

Den 5 februari träffades Unga Jägare – Stöcke, en by söder om Umeå, för att jaga toppfågel. Fyra ungdomar hade samlats för att delta i dagens aktivitet.

Det kryllar väl inte riktigt av tjäder eller orre i skogarna runt Stöcke, men detta löstes med hjälp av fem ”tama” tjädrar i 3 millimeters svartplåt.

Att jaga toppfågel nära bebyggelse är inte heller optimalt då kulfång saknas. På grund av detta fick fåglarna kliva ner från toppen av träden, för att sitta närmare marken med ett fullgott kulfång bakom ryggen.

En tjäder i plåt duger fint när det är ont om riktig fågel. Foto: Mattias Johansson

Stavar som stöd

Tyvärr fanns inte nog med snö för att genomföra jakten på skidor, men vi tog i alla fall med oss stavarna för att träna på att skjuta med dessa som stöd.

Inför skjutningarna fick ungdomarna turas om att springa runt en stund för att få upp pulsen. Att skjuta med precision då man är andfådd gör allt mycket svårare.

Det blev en nyttig erfarenhet att skjuta i olika, mer eller mindre bekväma, ställningar. Foto: Mattias Johansson

Nyttiga erfarenheter

Att få prova på att skjuta i olika osköna ställningar, bli kall om fingrarna och bedöma avstånd i terräng är väldigt nyttiga erfarenheter, som de unga jägarna garanterat kommer ha nytta av i framtiden.

Dagens största utmaning var en tjäder (skala 1:2) i topp på cirka 115 meter. Med en 22LR är det stor skillnad om man misstar avståndet med bara några meter. Men alla ungdomarna var otroligt duktiga skyttar. Så snart de skjutit in sig hörde vi det uppmuntrande ljudet från plåtfåglarna, ”pling – pling – pling”!

 

Mattias Johansson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev