Jägareförbundet rasar mot höjda jaktkortpriser

Länsstyrelsen Jämtlands beslut att kraftigt höja priserna för jakt på renbetesfjällen får hård kritik av Jägareförbundet. Beslutet har nu blivit en fråga för regeringen. Foto: Jan Henricson

Länsstyrelsens höjning av kortpriserna för småviltjakten på renbetesfjällen i Jämtlands län har blivit en regeringsfråga.

Jägareförbundet Mitt Norrland är starkt kritisk till höjningen av kortpriserna för småviltsjakten på renbetesfjällen i Jämtlands län. Förbundet har därför överklagat höjningen till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten har därefter skickat ärendet vidare till regeringen.

– Eftersom förvaltningsrätten anser att det överklagade beslutet handlar om nyttjanderätt enligt 32 paragrafen i rennäringslagen så har de lämnat över handlingarna till regeringen, förklarar Jan Swartström, ledamot i Jägareförbundet Mitt Norrlands styrelse och ledamot i Jägareförbundets fjällråd.

Beslut av rennäringsdelegationen
Det är rennäringsdelegationen som fattat beslut om kortpriserna för småviltsjakten. Delegationen består av tre ledamöter från de politiska partierna, tre ledamöter från samebyarna och landshövdingen är ordförande.

Jägareförbundet Mitt Norrland anser att de kraftiga prishöjningarna inte alls harmonierar med den allmänna prisuppgången som länsstyrelsen anger som skäl för höjningen.

– Grunden i fjälljaktreformen var att jakten skulle upplåtas till överkomligt pris. Så är det definitivt inte idag, det är tvärt om dyrt att jaga på statens marker, säger Jan Swartström.

Högst sannolikt kommer årets höjningar ligga fast. Men om regeringen beslutar att ändra länsstyrelsens prishöjningar kan det i så fall komma att bli tal om återbetalningar.

– Så har jag tolkat det i alla fall, säger Jan Swartström.

Höjda jaktkortpriser

Länsstyrelsen i Jämtland vill höja priserna för jaktkort på renbetesfjällen för kommunbor med 12,5 procent (från 800:- till 900:-), dygnskort med 40 procent (från 250:- till 350:-) och årskort för länsbor med 20 procent (från 1.500:- till 1.800:-).

Som jämförelse kan nämnas att ett dagskort på småvilt på de större skogsbolagens marker kostar mellan 50 och 150 kronor per dag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev