Jägareförbundet överklagar vargdom

Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet kompletterar nu sin överklagan av förvaltningsrättens underkännande av vinterns selektiva vargjakt.
Förbundet skriver i sin överklagan till Kammarrätten att det är av vikt av rättstillämpningen att överklagandet prövas.

”Aldrig tidigare har ett beslut av denna typ prövats. För framtida beslut av samma typ är det av synnerlig vikt att vägledande avgöranden finns. Det får därför anses uppenbart att överklagandet omprövas”, framhåller Jägareförbundet i sin överklagan.
Förbundet anser också att det finns alla anledning att det beslut förvaltningsrätten fattat. ”Det får anses anmärkningsvärt att en domstol uppvisar bristande kompetens om gällande regelverk och praktiska förutsättningar för jaktens bedrivande”, skriver Jägareförbundet.

Nej till selektiv vargjakt
Bakgrunden är förvaltningsrättens underkännande at Naturvårdsverkets beslut om selektiv vargjakt den gångna vintern. Förvaltningsrätten fattade beslutet på två olika grunder; att det finns ”andra lämpliga lösningar” än den aktuella jakten, samt att jakten inte skett ”selektivt och i begränsad omfattning”.

• Gällande ”andra lämpliga lösningar” menar förvaltningsrätten att man istället för jakt ska flytta genetiskt värdefulla vargar och att ”aktiva åtgärder vidtas för att de flyttade vargarna ska etablera sig på utsläppsplatserna”.

Jägareförbundet påpekar att vargar är vilda djur och att de går dit de vill. Och att hägna in dem blir enormt kostsam, om metoden ens är genomförbar. Förbundet sammanfattar att det bara finns en enda lösning som alla aktörer med kompetens vet kan förbättra den genetiska statusen på vargstammen, framför allt på kort sikt. Nämligen att skjuta bort de individer som har sämst genetisk status.

• Gällande selektiv jakt underkänner förvaltningsrätten vinterns vargjakt efter rätten anser att den inte var selektiv. Enligt förvaltningsrätten är inte jaktbeslutet utformat så att det säkerställs att ett av alfadjuren fälls. För att uppnå detta skulle enligt förvaltningsrättens mening en inventering ske och alfadjuren märkas.

Jägareförbundet anser att rätten uppvisar en häpnadsväckande okunnighet och gällande lagstiftning liksom hur jakt kan och får bedrivas. ”Varför först fånga, släppa fri och sedan skjuta ett djur? Då kan man ju avliva det på en gång istället”, framför Jägareförbundet i sin överklagan.  

• Gällande begränsad omfattning ger förvaltningsrätten beräkningar hur stor del av populationen som de menar skulle komma att fällas om alla 16 tilldelade vargar hade fällts.

”Återigen begår förvaltningsrätten ett fundamentalt fel. Rätten utgår från vargstammens storlek för olika år. Vargstammens ökning de senaste åren har varit närmare 20 procent årligen.  Det betyder att stammens storlek vid jakttillfället 2013 uppgick till långt mer än 300 vargar, eftersom ett rekordstort antal kullar föddes 2012, skriver Jägareförbundet i sin överklagan.

Fakta vargdomen

Naturvårdsverket beslöt den 30 januari om selektiv och riktad jakt efter varg 2013 i åtta utpekade revir. Syftet med jakten var att minska inaveln för att den svenska vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus.
Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden har överklagat beslutet och yrkat att Naturvårdsverkets beslut upphävs och att förvaltningsrätten inhämtar ett förhandsavgörande från EU-domstolen.
Kammarrätten i Stockholm beslöt den 6 februari 2013 att det överklagade beslutet inte får verkställas i avvaktan på förvaltningsrättens slutliga avgörande i målet (inhibition).
Förvaltningsrätten finner i sin dom att jakten inte förvärrar vargstammens ogynnsamma bevarandestatus och att den sker under strängt kontrollerade förhållanden. Däremot finns det andra lämpliga lösningar som är mindre ingripande än selektiv och riktad jakt efter varg för att uppnå syftet att minska inaveln i den svenska vargstammen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev