Jagande markägare tar hänsyn till viltet

Över hälften av de markägare som jagar tar hänsyn till viltet i sitt skogsbruk istället för att maximera avkastningen, visar ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskningsresultaten visar att cirka 52 000 jagande markägare lägger tid och resurser på viltanpassad skogsskötsel för att gynna bland annat älg och rådjur, säger docent Fredrik Widemo i ett pressmeddelande.

Han har tillsammans med professor Göran Ericsson, SLU och professor Roger Bergström Skogforsk och SLU, undersökt attityderna till viltvård hos jägare.

 

Gynnar biologiska mångfalden

Detta gynnar inte bara viltet utan även den biologiska mångfalden. I studien angav dessutom ungefär 10 000 markägare att de aktivt försöker gynna tjädern genom viltanpassat skogsbruk.

Studien pekar på ett stort intresse för en viltanpassad markanvändning och inte bara för viltvårdsåtgärder som till exempel utfodring. Viltförvaltningen är ett gott exempel på hur vi hållbart kan bruka den biologiska mångfalden, säger Fredrik Widemo, naturvårdsstrateg på Jägareförbundet.

För oss jägare visar resultaten att den rådgivning i viltvård som våra jaktvårdskonsulenter ute i landet bedriver ger resultat och att jägarkåren utför en viktig insats för viltet och naturvården, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev