Inget virus hos sjuk knubbsäl

Den sjuka knubbsäl som sköts i onsdags led inte av det fruktade sälsjukeviruset PDV. Men faran är inte över. Under påskhelgen har fler rapporter om sjuka sälar kommit. Som sälen på bilden flyter de högt i vattnet, ett tecken på att de drabbats av lunginflammation. Foto: Karl-Johan Brindbergs

Den sjuka knubbsäl som sköts i havet utanför Kungsbacka förra veckan hade inte drabbats av det fruktade sälsjukeviruset. Enligt sälforskare Tero Härkönen på Naturhistoriska riksmuseet har man under påskhelgen fått fler rapporter om sjuka sälar, och man fortsätter leta efter vad sjukdomen beror på.

Knubbsälen som sköts, och flera andra rapporterade sälar, visar typiska symptom på att ha drabbats av viruset PDV, som slog ut stora delar av knubbsälbeståndet åren 1988 och 2002. De flyter högt i vattnet på grund av den luft som tränger ut ur de infekterade lungorna.
– Sälen som sköts i onsdags hade en kraftig lunginflammation, och det fanns all anledning att misstänka PDV. Lyckligtvis var det inte så, och som det ser ut nu är det osannolikt att viruset finns bland knubbsälarna på Västkusten, säger Tero Härkönen.
Han vill trots det inte blåsa faran över. Under 2007 dog cirka 3.000 knubbsälar av inflammationer som inte var PDV, men som orsakade liknande symptom med kraftig lunginflammation.
– Under påskhelgen har vi fått flera rapporter om sjuka knubbsälar, bland annat från Kustbevakningen. Det är angeläget att vi tar reda på vad de drabbats av och fler prover tas nu för analys.
– Även om det inte blir den mycket stora dödlighet som inträffar när sälarna smittats med PDV, kan många sälar komma att dö av andra orsaker, säger Tero Härkönen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev