lördag 22 juni

Hot mot jägare och rovdjurshandläggare

Den senaste utgåvan av Svensk Jakt Nyheter, nr 8, ägnas till stor del åt de hot som riktas mot jägare och jaktrelaterad verksamhet en tendens som tycks bli allt vanligare.
För dem som på olika sätt arbetar med frågor som rör stora rovdjur är olika typer av hot idag mer regel än undantag. Här är bara ett axplock av de hot som polis­anmälts sedan 2011.

 

Januari 2011. En jägare skjuter en varg under licensjakt i Örebro län. Hon går ut i Svensk Jakt och berättar om upplevelsen. Efter det får hon flera hotfulla telefonsamtal. Hennes telefonnummer sprids även på en Facebookgrupp där många av landets mest kända vargaktivister finns samlade.

Januari 2011. I samband med licensjakten på varg publicerar en man från Borlänge bilder med fingerade döda jägare på sin Facebooksida. Mannen, som beskrivs som en rapartist, skulle även störa vargjakten och la till att något skulle hända. Sveriges Radios Ekoredaktion var ett av landets medier som rapporterade om mannens tilltag och planer.

Januari 2011. En journalist på Svensk Jakt polisanmäler flera hot som riktas mot både honom och hans då fyraåriga dotter. Polis­en lägger omedelbart ned samtliga förundersökningar.

Mars 2011. En skidåkande 12-årig pojke i Funäsdalen ramlar av en olyckshändelse ned i ett ide där en björnhona och hennes tre ungar befinner sig. Pojk­en skadas av björnhonan innan hon lämnar idet. Polisen fattar beslut om att avliva de tre björn­ungarna. Flera hot riktas där­efter mot personalen vid länsstyrelsen i Jämtland. Det är inte rimligt att personalen ska ta emot den här typen av påhopp, sade Jämtlands landshövding Britt Bohlin. 

November 2011. En av länsstyr­elsens tjänstemän i Krono­berg som arbetar med ärendet om skyddsjakten på vargtiken Kynna dödshotas och tvingas bo på hemlig adress. Hoten polisanmäldes, men utredningen lades ned.

Januari 2012. Personal vid länsstyrelsen i Västmanland tvingas ta emot hot efter att de beviljar skyddsjakt på två varg­ar i Skultunareviret. Polis­en säg­er sig se allvarligt på det inträffade.

Januari 2012. En älgjägare attack­eras av en nyvaken björn i Holmsveden, Hälsingland. Jäg­aren blir mycket svårt skadad och tvingas ligga i respirator på grund av sina skador. Samtidigt som jägaren kämpar för sitt liv på sjukhuset hotar djurrätts­aktivister mannens anhöriga.

Våren/sommaren 2012. En sida startas på internet där jäg­are, jakttorn och jaktstugor kartläggs via ett tipsformulär. I anslutning till formuläret finns en uppmaning: Tänk på att det är alltid bra att ha en tändare och fogsvans tillhands.

På sidan hot­as bland andra journalister på tidningen Jakt & Jägare och där publiceras en bild på en känd jägarprofil med ett hårkors i pannan. Jägaren polisanmälde publiceringen, men polisen lägger ned sin förundersökning dagen efter.
I skrivande stund har ett 30-tal polisanmälningar gjorts mot sajten, som dock fortfarande ligger ute och fungerar.

 

För att ta del av Svensk Jakt Nyheter måste du vara medlem i Svenska Jägareförbundet.

Läs mer om hur du blir medlem här.

 

Läs fler artiklar från Svensk Jakt Nyheter nr 8:

Hoten mot jägarna: Sverige en fristad för djurrättsterrorister

Hoten mot jägarna: Tonen har hårdnat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev