Granskning av Vargkriget

SVT-dokumentären Vargkriget lämnar en rad frågetecken efter sig. Nu granskas dokumentären av P1-programmet Medierna.

I Vargkriget framställdes ett nätverk på 200 militanta jägare som sa sig illegalt avliva varg. Medverkande skyr inga medel eller metoder och påstår sig bland annat använda gift, fällor och illegala vapen i sitt enträgna arbete att försöka utrota landets vargstam.

Efterdyningarna till programmet har till stor del handlat om en debatt kring sanningshalten i dokumentären. Flera av Jägareförbundets representanter har öppet ställt sig skeptiska till delar av det som visades i dokumentären.

 

Kräver ursäkt

Journalisten Peter Andersson och kollegan Björn Markusson svarade genom att i en debattartikel gå till frontalangrepp mot förbundet där de båda bland annat krävde en ursäkt av Jägareförbundet.

P1-programmet Medierna såg debatten kring trovärdigheten av Vargkriget och inledde sin granskning.

Dokumentären ifrågasattes redan innan den hade sänts och debatten ökade efter att den visats. Vi ville ta reda på om man lita på det som påstås i filmen, säger Terje Carlsson, journalist för radioprogrammet Medierna.

 

Mur för utomstående

Han har under veckan arbetat med en granskning av dokumentären.
När jag tittade på den reagerade jag på man aldrig fick se när det sköts en varg. Det finns ett intressant metodproblem med den här sortens dokumentär, oavsett ämnet. Att man använder anonyma källor gör att källskyddet blir som en mur för utomstående granskare, säger Terje Carlsson.

Peter Andersson har i intervjuer sagt att han bränt allt råmaterial för att skydda sina källor. Det är i så fall anmärkningsvärt, menar Terje Carlsson.

SVT utsätter sig för en risk när ingen sett något bildmaterial som stöder det som sägs i dokumentären. Jag kan förstå om man väljer att inte ta med bilder från den illegala vargjakten i filmen, men här har inte ens någon på SVT sett konkreta filmbevis på det som hela dokumentären handlar om, alltså illegal jakt på varg, säger Terje Carlsson.

 

Ingen klar bild

Radioprogrammet Medierna har varit i kontakt med journalister, jägare, polis och länsstyrelser för att försöka gå till botten om det finns fog för dokumentärens påståenden, men Terje Carlsson menar att det är mycket svårt att ge en klar bild över detta.

Programmet tar inte ställning till sanningshalten i dokumentären, eftersom våra källor pekar åt olika håll.

Jag konfronterade också Peter Andersson med ett namn som figurerat på internet på den så kallade Samordnaren i filmen, säger Terje Carlsson. 

Medierna sänds i P1 lördag 8 maj klockan 11.03 med repris söndag 9 maj 18.03. Du kan också i efterhand lyssna på programmet via Mediernas hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev