Giftfritt vilt vid förgiftade sjöar
Det är riskfritt att äta vilt från markerna runt de förgiftade sjöarna Fjällfotasjön och Börringesjön intill Sturups flygplats i Skåne. Det visar provtagning på dovvilt och vildsvin i området, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.
Riktig jaktjournalistik gör skillnad
Svensk Jakt har tidigare rapporterat om att miljögifter från Sturups flygplats har läckt ut i Börringesjön och Fjällfotasjön. Giftet, som ingår i gruppen perflourerade ämnen vilket påverkar människans fortplantningsförmåga och immunförsvar, har funnits i det brandsläckningsskum som fram till 2008 användes på flygplatsen. Under många övningarna på Sturup har skummet som använts spolats bort med dagvattnet, ut i sjöar och vattendrag. Detta har resulterat i så höga gifthalter i fiskar i sjöarna att länsstyrelsen stoppat fisket. Djur i livsmedelsproduktion ska heller inte dricka vatten ur sjön.
Vildsvinslever enda risken
Dovvilt och vildsvin från markerna runt sjöarna har nu också undersökts, och analysresultaten visar att den enda risken när det gäller att äta vilt från området är vildsvinslever. Den bör inte ätas av barn och kvinnor i fertil ålder, rapporterar Sydsvenskan.
Det är skönt att viltet har klarat sig, men vi kommer att följa upp det här, säger Sten Ericsson, jägare och ägare till Börringe Kloster som äger en stor del av markerna runt sjöarna, till Sydsvenskan.
Sanering inte aktuell
Giftet bryts inte ner i naturen men statliga bolaget Swedavia, som ansvarar för driften av Sturup, har inga planer på att sanera sjöarna.
Vi kan inte sanera sjöarna eftersom det rör sig om så små mängder som enstaka nanogram per liter vatten. I branddammen är det betydligt högre halter, säger Maria Bengtsson, miljöchef på Swedavia, till Sydsvenskan.
Det enda som på sikt kan sänka gifthalterna är att de späds ut, säger hon.
Vattnet i Fjällfotasjön och Börringesjön rinner vidare och då späds ämnena ut. Det är omöjligt att säga hur lång tid det tar, men det här är någonting vi får ha under uppsikt under flera år.
Läs tidigare artikel:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.